2018-ban a MOL Tehetségtámogató Program keretében összesen 84 fiatalnak nyújt támogatást 31 millió forint értékben az Új Európa Alapítvány kuratóriuma. A támogatottak között olyan tehetséges fiatalok szerepelnek, mint Özbas Szofi cselgáncsozó és Németh Nándor úszó.

Ismerkedjen meg a MOL Tehetségtámogató Program sportolóival részletesebben!

MOL Tehetségtámogató Program Sport 2018

Görbe Soma (12) - motorsport (Budapest)

Soma 5 évesen kezdett motorozni, és egy év múlva már versenyszerűen űzte ezt a sportágat. Az első időszakban hazai versenyeken indult, majd a szlovák és a cseh nemzeti bajnokság mezőnyében versenyzett, ahol 3 évet töltött el. Ez idő alatt sikerült felkeltenie a francia Shark bukósisakgyár, valamint a német Daytona csizmagyár figyelmét és gyári támogatott versenyzővé válnia. Soma 2014 óta az Uniqa Biztosító sport nagykövete is. Az igazi áttörést a 2016 év végén rendezett olasz bajnokság, a Superfinale-ra való meghívás jelentette. A Superfinalén a hét olasz régió első három helyezettje, illetve Soma - mint szabad kártyás induló vett részt. Itteni szereplése meggyőzte az olasz szakembereket arról, hogy Soma meghívást kaphasson egy teljes szezonra a 2017-es évre. A szakmai támogatás Stefani Favaro személyében érkezett, aki szintén lehetőséget lát Somában. 2018-ban részt vesz a spanyol Talent Cup fordulóin.

Németh Nándor (18) - úszás (Siófok)

Hatéves kora óta úszik. Korábban soha nem vezetett egyetlen ranglistát sem, sokkal kevesebbet edzett, mint a vele egykorúak - viszont a szakma szerint szinte tökéletes technikával úszik. Az elmúlt évben kezdett csak el szárazföldi munkával erősíteni. 2016 áttörést jelentett Nándor pályafutásában, nagyszerűen szerepelt az ifi országos bajnokságon, bekerült az ifi válogatottba, az ifi EB-n a mix váltóval 2. helyet ért el. 2016 év végén 50 m és 100 m gyorson, 50 m pillangón korosztálya legjobbja volt. 100 m-en úszott ideje országos korosztályos csúcs, a felnőttek között pedig a negyedik legjobb idő. 2017 hozta számára az áttörést. Országos csúcsot úszott és felnőtt országos bajnok lett. Az ifjúsági világbajnokságon két aranyat és két ezüstérmet nyert, az Európa-bajnokságról három arannyal és két ezüstéremmel tért haza. A budapesti felnőtt Vb-n tagja volt a történelmi bronzérmet szerző 4 X 100-as gyorsváltónak. A felnőttek kontinensviadalán 100 m gyorson az előkelő 8. helyet szerezte meg.

Özbas Szofi (16) - cselgáncs (Szolnok)

Szofi 8 évesen kezdett el judozni Szolnokon. Alkatának, kitartásának, edzőinek köszönhetően hamar kiderült, hogy ez a küzdősport számára hosszú távú cél lehet. Kiváló tanulmányi eredménye mellett, sportbéli sikeressége még nagyobb kitartásra ösztönözte. 2017-re Szofi 15 évesen hatszoros magyar bajnok, háromszoros EK győztes. Ma Olimpiai "B" kerettag, ami számára ma már nemcsak pusztán egy feladat, hanem óriási felelősség is. 2018-ban ifjúsági, junior, U23-as felnőtt korosztályban versenyzik. Szofi az egyik legnehezebb, legtöbb kihívást jelentő év elé néz jövője szempontjából.

Varga Ádám (18) - kajak (Budapest)

Ádám 6 éves korában kezdett el úszni versenyszerűen, majd 11 éves korában váltott a kajakozásra. 2011-től vesz részt versenyeken, 2012-ben már dobogós helyezései voltak. Első jelentősebb eredményeit 2014-ben 15 éves korában érte el. Az Országos Magyar Serdülő Bajnokságon kajak páros 500 méteren első helyen végeztek. Ezzel az eredménnyel sikerült kijutni nemzetközi versenyre, az Olimpiai Reménységek Versenyén K4 számban indultak. A következő 2015-ös év igazán jól sikerült, utolsó éves serdülőként minden jelentős versenyen első helyen végzett. 2018-ban már U23/felnőtt korosztályban versenyez és maratoni távon is indul.

Závaczki Bálint (16) - golf (Nyíregyháza)

Már nyolc évesen megnyerte az országos junior tour éves összetett versenyét. Ezen a sorozaton 2016-ig vett részt, amit minden esztendőben megnyert. Kilenc évesen bekerült a felnőtt magyar bajnokság döntőjébe, és elkezdett külföldi versenyeken szerepelni. Mára már négyszeres korosztályos szlovák, kétszeres cseh bajnok. Magántanulóként végzi a középiskolát, ahol eddig mindig kitűnő eredménnyel zárt. Háromszor kapta meg Balog Zoltán minisztertől a "Magyarország jó tanuló, jó sportolója" kitüntető címet. Számtalan dobogós helyezés mellett eredményei bajnoki címekkel gyarapodtak. Háromszoros magyar junior bajnok, belga és szerb junior bajnok, macedón és bolgár felnőtt bajnok, Magyar Kupa győztes. 73-szoros junior válogatott. 2017-ben az év junior golfozója elismerést vette át a Magyar Golfszövetségtől. 2015-ben minden idők egyik legfiatalabbjaként felkerült a felnőtt férfi amatőr világranglistára, ahol máig a legmagasabban jegyzett magyar golfozó.

MOL Tehetségtámogató Program Sport Klasszis 2018

Vadnai Benjámin (22) - vitorlázás (Balatonfüred)

Benjámin pályafutását az optimist hajóosztályban kezdte, korosztályában éveken át nem talált legyőzőre. A korosztályos Európa-bajnokságon legfiatalabb versenyzőként a legjobb eredményt érte el. Laseres pályafutását 2010-ben kezdte, ahol magyar bajnok, magyar ranglista győztes, Európa-bajnok, Európa Kupa összetett 1. helyezett lett. 2011-ben Prima Primissima díjat nyert elsőként a vitorlázók között. 2012-ben megszerezte, majd 2013-ban megvédte Magyarország első ifjúsági világbajnoki címét. Ezt követően átült az olimpiai Laser Standard hajóosztályba. 2014-ben a felnőttek között a középmezőnyben végzett. Az U21-es EB-n 17. lett. 2015-ben ismét magyar bajnok lett, világbajnokságon 3., Európa-bajnokságon 2. helyen végzett. 2016-ban megszerezte az olimpiai kvótát és 33 helyen végzett Rióban. 2017-ben már az összes világkupán az arany csoportban végzett, a VB-n 17-dikként ért célba, ami Magyarország történetében az eddigi legjobb eredmény Laser Standard hajóosztályban. A válogatott tagja.

Vadnai Jonatán (20) - vitorlázás (Balatonfüred)

Jonatán 6 éves kora óta vitorlázik és készül, hogy egyszer az olimpián is részt vehessen. 2012-ben és 2013-ban is Európa-bajnok. Miután 2013-ban két VB címet szerzett Laser 4.7 és BYTE CII hajóosztályban, a 2014-es évben eggyel nagyobb, Laser Radiál hajóosztályban folytatta a versenyzést. Folyamatosan magas szintű edzésmunkájának köszönhetően az előző években meghatározója lett a nemzetközi Laser mezőnynek. Sorra gyűjtötte be a győzelmeket és dobogós helyeket. 2014-ben a Nanjingi Ifjúsági Olimpián bronzérmet szerzett, majd ismét világbajnok lett.2015-ben világbajnoki 5., Európa-bajnoki 3. helyezést érte el.2016-ben ismét világbajnok, majd Európa-bajnoki ezüstérmes.2017-ben Jonatán a világkupákon arany csoportban vitorlázott, az EB 14., ami az egyik legjobb magyar eredmény. U21 Eb-ről és VB-ről ezüstéremmel tért haza.

Az Új Európa Alapítvány jubileumi támogatottjai (2016)

Ismerkedjen meg néhány korábbi támogatottunkkal részletesebben: 2017, 2016, 2015, 2014, 2013; 20122011; 2010; 2009; 2008; 2007.

Minden támogatottunknak gratulálunk és további sikeres szereplést kívánunk!

Támogatott pályázók lsitája 2017
Támogatott pályázók listája 2016