A 2016-ban harmadik alkalommal meghirdetett KÖSZ! Programra összesen 204 pályamunka érkezett idén, ezekből 77-et tudott díjazni a kuratórium több mint 20 millió forint értékben. Ismerkedjen meg részletesebben idei támogatottainkkal!

Az 1998-ban megalakult Opera Közhasznú Egyesület Debrecen Bike Maffia című nagyprojektjét 20 középiskolás diákkal tervezi megvalósítani. Célcsoportjuk a közterületen, nem szállón élő hajléktalanok, legfontosabb eszközük a kerékpár, mellyel kiszállítják az ételt a hajléktalanok számára. Jelenleg 70-80 személyt tudnak ellátni egy-egy kiszállítás alkalmával. A program az előkészület, ételkészítés, ételek csomagolása és az ételek kiszállításának folyamataként épül fel. A toborzást a már jelenleg is velük dolgozó középiskolásokon keresztül végzik - ők segítenek szórólapozni, s bevonni új középiskolásokat, érzékenyítve ezzel a fiatal generációt.

Az egri Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy a térség látássérültjeinek beilleszkedését segítse a sporttal. KÖSZ, hogy tekerünk! című nagyprojektjük célkitűzése, hogy látássérült emberek számára tandem túrát szervezzenek a Tisza-tó körül kialakított kerékpárúton. Programjukba és annak megtervezésébe is bevonják az együttműködő középiskolákat, ahol már korábban is tartottak bemutatókat. Az iskolai közösségi szolgálatos tanulók feladatai: a szervezés, kerékpározás lebonyolítása és a pihenőpontokon való segítés, szervizelés.

A kiskunhalasi Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesület 2013 óta végez társadalmi munkát, kiknek célja a városi szintű összefogás a környezetvédelméért. Az egyesület munkája során foglalkozik a természet és az épített környezet védelmével: a környezettudatos magatartással, a környezetért felelős életvitel hatékony és eredményes megalapozásával, környezetszépítéssel, a tudatos fogyasztással, hulladékcsökkentéssel és az újrahasznosítással. Megvalósítandó "Zöld lépések" - Fókuszban az újrahasznosítás projektjük során diákok bevonásával szabadtéri sakktáblát és hozzá két ülőalkalmatosság készítését tervezik pillekőből. Programjuk másik részeként Ádám és Éva Flakonbáb Alkotóműhely néven műanyag flakonokból műhelymunkában emberpárok készítenek el, melyből kiállítást terveznek.