A MOL Gyermekgyógyító Program keretében a 2017/2018-as évben összesen 39 szervezet élmény- és művészetterápiás kezdeményezését támogatjuk több mint 45 millió forinttal. Ismerkedjen meg részletesebben néhány idei támogatottunkkal!

Az Idén 30 éves Bliss Alapítvány az augmentatív és alternatív kommunikációs (AAK) lehetőségek fejlesztésének támogatására jött létre: a súlyosan károsodott beszéd miatt nonverbális kommunikációt tanítanak fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok számára. Az alapítvány több mint 20 éve Segítő Kommunikációs gyógypedagógiai intézményt (EGYMI) tart fenn. A speciális módszereket alkalmazó alapítvány budapesti gyógypedagógiai intézményében heti rendszerességű zeneterápiás foglalkozásokat tart projektje során. Beszédre nem képes fiataloknak segít, hogy ők is részeseivé válhassanak a mindennapokban szokásos társalgásnak. A tapasztalt zeneterapeutával tartott többórás délelőtti foglalkozások során a gyerekek a zene gyógyító erejével tanulják meg kifejezni magukat, gondolataikat és érzéseiket. A tibeti hangterápiával egybekötött zeneterápia hatására a növendékek könnyebben lazulnak el pihenő időben, a hangtálak rezgése mind fizikailag, mind pszichésen pozitív hatást gyakorol. Javul a diákok észlelése, érzékelése, emlékezete és a társas interakciókra is jótékonyan hat.

A Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány számos kezdeményezést valósított meg az elmúlt években kórházban fekvő vagy szociális intézményekben élő idős, illetve fogyatékos személyek számára. Fenntartásukban 2006 óta működik a Doktor Bohóc Mosolyszolgálat. Kezdetben csak a szombathelyi Markusovszky Kórház gyerekosztályán, 2017 áprilisa óta már a soproni Erzsébet Kórház gyerekosztályán is vizitelnek. A rendszeres gyermekosztályi látogatásokat idén már szociális intézmények fogyatékkal élő gyermekeinek látogatásával is kiegészítik. A klasszikus bohócdoktori eszközöket használó program művészeti vezetője 15 éve bohócdoktor, aki bohóctársaival a művészetterápia négy klasszikus elemét, a zeneterápiát, a tánc- és mozgásterápiát, a képzőművészeti terápiát és a drámaterápiát alkalmazza munkája során. Bizonyított tény, hogy a nevetés gyógyít, így a fogyatékkal élők is a bohócterápia hatására sokkal fogékonyabbak, nyitottabbak és aktívabbak lesznek a külvilágra, így a program a jövőképük megerősítéséhez is támogatást nyújt.

Az Életrevaló Karitatív Egyesület az elmúlt években országos kisfilmkészítő versenyt hirdetett. 2016-tól Életrevaló prevenció önismereti- és élményterápiás kisfilmkészítő műhely címmel foglalkozásokat tartanak, melyből képzett filmes szakemberek közreműködésével két film is készült már Összetörve és Célkeresztben címmel. Csoportjaikba gyermekvédelmi intézményekben élő fiatalok köréből toboroznák, részben a Kőbányai Gyermekek Átmeneti Otthonából, illetve Családok Átmeneti Otthonában élő fiatalok közül. A két csoport ? csoportonként 10-15 fővel - foglalkozásaikat először önismereti gyakorlatokkal alapozzák meg mentálhigiénés szakember vezetésével, majd a filmkészítő szakasszal folytatják, amely végigvezeti a csoportot a filmkészítés szakaszain, a történet kitalálásától, a profi filmes stábbal való forgatásig.

Az Új Európa Alapítvány jubileumi támogatottjai (2016)

Ismerkedjen meg korábbi támogatott programjainkkal: 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 20102009, 2008.

-------------------------------------

Támogatott szervezetek listája: