A MOL Gyermekgyógyító Program keretében a 2016/2017-es évben összesen 37 szervezet élmény- és művészetterápiás kezdeményezését támogatjuk több mint 47 millió forinttal. Ismerkedjen meg részletesebben néhány idei támogatottunkkal!

 

 

MOL Gyermekgyógyító Program 2016

 

A Remény a Reménysugár Otthon Gondozottjaiért Alapítvány a balassagyarmati otthonban élő, súlyos és halmozottan fogyatékos fiatalok életkörülményeinek javítására jött létre 1998-ban. Programjuk előzményének tekinthető az ARTTÉKA Művészet Határok Nélkül Egyesület freskófestő programja, melybe az otthon lakóit is bevonták. Folytatva az előző évek munkáját, a program során az alapítvány a művészet eszközeivel a közösségi terek rehabilitációját valósítja meg, melybe bevonja az ott élő értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyerekeket, fiatalokat is. Az önkifejezés, a közös alkotás terápiás hatású a programban résztvevők számára. A foglalkozássorozat egyúttal segítséget jelenthet az intézmény számára társadalmi kapcsolatai kiépítésében, mivel munkájukon keresztül szeretnék megszólítani a társadalom szélesebb rétegét is.

 

 

A pécsi Egy Füst Alatt Alapítvány - mely 2006-ban jött létre - célja az egészségnevelés, az egészséges életmódra nevelés, ennek oktatása, a környezetvédelemre való nevelés a lakásotthonban élő állami gondozott fiatalok körében.

 

 

Kiemelt feladatuknak tartják a dohányzás visszaszorítását. Az alapítvány harmadik éve működteti a TisztáSzínház elnevezésű színházterápiás műhelyét. A testtudati munka célja a testérzet minél objektívebb átélése mentén a valódi én átélése. Pszichodráma foglalkozásaik során veszélyeztetett, lakásotthonban élő állami gondozott fiatalokkal dolgoznak együtt.

 

Programjuk során a szigetvári speciális gyermekotthonban és a hírdi lakásotthonban élő, pszichés tüneteket mutató, illetve szerhasználatban érintett fiatalok számára művészetterápiás foglalkozássorozatot szerveznek. A pécsi civil szervezetekkel együttműködve színház- és mozgásterápiás csoportokat és alkotómunkát hoznak létre, az év végén pedig egy művészetterápiás rendezvényen mutatják be egész éves munkájukat a Pécsi Harmadik Színházban.

 

A Magyar Mentálhigiénés Szövetség programjában gyászfeldolgozó csoportokat szervez félárva gyerekek számára, akik a saját korosztályukkal, hasonló sorsú gyermekek által kapnak segítséget a veszteség feldolgozásához. A szövetség szakmai tapasztalatai szerint a szülők korai elvesztése mentén a gyerekek a környezettől csak egy ideig kaphatnak közvetlen segítséget, az évek múlva megjelenő magatartásbeli problémákat pedig a környezet már nem a gyászmunkához kapcsolja. A gyászfeldolgozó csoportfoglalkozásaik fő eleme a játék, miközben a gyermekek különböző kreatív technikákkal, saját alkotások által dolgoznak fel egy-egy adott témát szakemberek vezetésével. A program célja, hogy a veszteséget átélt gyermek megtalálja erőtartalékait, és észrevegye élete pozitív dolgait, melyek által megerősödik önbecsülése, önértékelése. A zárt csoportos foglalkozások mellett párhuzamosan a szülők számára is vezetnek beszélgetéseket.

 

 

Az Új Európa Alapítvány jubileumi támogatottjai (2016)

Tovább>

 

 

Ismerkedjen meg korábbi támogatott programjainkkal: 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 20102009, 2008.

 

-------------------------------------

Támogatott szervezetek listája:


Támogatott szervezetek listája 2016
Támogatott szervezetek listája 2015
Támogatott szervezetek listája 2014
Támogatott szervezetek listája 2013
Támogatott szervezetek listája 2012
Támogatott szervezetek listája 2011
Támogatott szervezetek listája 2010
Támogatott szervezetek listája 2009
Támogatott szervezetek listája 2008
Támogatott szervezetek listája 2007