2017. április 03.

Tóth Ivett megszerezte Magyarország első olimpiai kvótáját

A MOL Tehetségtámogató program fiatal sportolója 20. helyen végzett a Helsinkiben zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság női versenyében, ezzel megszerezte az első hivatalos magyar kvótát a 2018-as, pjongcsangi téli olimpiára.

Noha az már biztos, hogy sífutásban és alpesi síben lesznek magyar indulók, erről azonban a nemzetközi szövetség csak a jövő januári ranglistazárást követően küld értesítést, így hivatalosan Sebestyén Júlia – az Új Európa Alapítvány kurátora – tanítványa az első magyar, aki indulási jogot szerzett a jövő februári ötkarikás játékokra.

Egyéniben 24 kvótát osztottak ki a vb-n, de a helyezési pontszámok alapján az országok akár több indulási joghoz is juthattak, mint ahány versenyzőjük indult a finn fővárosban, azaz a legjobb 24-et felvonultató kűr elérése még nem jelentett biztos indulási jogot. Tóth az olimpiai rangsorban 23. lett.

A 18 éves magyar műkorcsolyázó a rövidprogram után a 14. helyen állt, de pénteki kűrjében egyszer elesett, többször pedig bizonytalankodott, így hat pozíciót rontott. Célját azonban így is elérte a kvóta megszerzésével, ami nem névre szóló, hanem az országnak jár.

"Nem lehetek csalódott. Hosszú szezon volt és a kűrre mentálisan elfáradtam" - mondta az M4 Sportnak Tóth Ivett, aki elárulta, megérte nagyobb hangsúlyt fektetni a rövidprogramra, mert így bejutott a döntőbe és annak köszönhetően szerzett kvótát is. "Sikerült előrelépni ebben a szezonban, jövőre pedig még jobb szeretnék lenni".

A MOL Tehetségtámogató Program 2013-tól Ivett eszközvásárlását támogatja.