A HÓNAP EMBERE

Tom Sawyer nap a nyitott kórházért - Szanka Tímea, a Bókay Alapítvány pályázati koordinátora

A Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány már negyedik éve valósít meg művészetterápiás foglalkozásokat a kórház falain belül. Az élményterápiák jelentőségéről és a kórházi brandépítésről az alapítvány pályázati koordinátorát, Szanka Tímeát kérdeztük. Munkájukat a MOL Gyermekgyógyító Program támogatja.

Mielőtt eljöttél a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítványhoz dolgozni már sokat dolgoztál pályázatíróként és pályázat-elbírálóként is más területen. Mi hozta a fordulatot, hogy elszegődj az egészségügybe?

Egyszer csak elegem lett a papírmunkából, felálltam az asztal mellől, és másfél évre elmentem önkénteskedni Németországba egy meditációs házba. Ott a konyhát vezettem, mellette pedig 4-6 órát meditáltam naponta. Minden nap negyven fő részére főztünk, és bár nem beszéltem németül, de német nyelven kellett megértenünk egymást. A munkámat a végén egy repülőjeggyel köszönték meg, így jutottam el Indiába. Előtte még dolgoztam előtte pár hónapot Münchenben is egy idősek otthonában, majd bejelentkeztem egy szerzetesrendhez Kalkuttában, ahol haldoklókat ápoltam. Az ott tervezett két hétből végül több hónap lett. Ezután még egy évet dolgoztam Ausztriában is, ahol felszolgáltam egy elegáns hotelben, majd egy félévet egy hüttében. Összesen négy évet önkénteskedtem Európában és Európán kívül.

Ez egy nagyon komoly és sűrű élettapasztalatnak hangzik. A visszatérésed után mi hozott a Bókay Klinikára?

Az mindig is érdekelt, hogy gyerekeknek segíthessek, ezért amikor hosszas lobby után eljöttem ide dolgozni, akkor kihívást láttam abban, hogy ezt az intézményt megismertessem az emberekkel. Ugyanis eleinte azt tapasztaltam, hogy bármilyen nagynevű, patinás kórházról van szó, nincs benne eléggé a köztudatban. 1839-ben főméltóságok támogatásával tudott elindulni 12 tárggyal az első pesti szegény gyermekkórház, és Európának ez volt a negyedik gyerekkórháza Bécs, Szentpétervár és Párizs után. A Bókay család orvosdinasztiája révén régi hagyományra tekint vissza a klinika, ami régen nagy mecenatúrával is rendelkezett. A Bókay Klinikát még Erzsébet királyné is meglátogatta, és nagy értékű adományt adott.

A pályázatírás mellett hogyan segíted a kórház életét és az élményterápiák létrejöttét?

A pályázatírás mellett az volt a feladatom, hogy fel kellett építeni egy brandet az alapítvány és a kórház számára, ami az egészségügy területén kiemelt óvatosságot igényel. Ahhoz, hogy cégek felajánlják az együttműködésüket vagy az adományukat, ahhoz szükség van egy ismertségre. Nem elég önmagában odamenni és elmondani, hogy mivel foglalkozunk. Nemcsak a szakma számára kellett definiálni a klinikát, hanem a laikusoknak is, hogy minket is úgy megjegyezzenek a gyerekkórházak sorában, mint a Heim Pált és a Tűzoltó utcai kórházakat. Ezzel együtt a saját profilunkat is meg kellett fogalmazni egyfajta márkaként. Mert a kórházi támogatások vonalán ez is csak ugyanúgy működik, mint más reklámtevékenység.

Közben a beteg gyerek meg mégsem olyan PR-termék, mintha mosóport akarnál népszerűsíteni.

Nagyon nem. Különösen úgy, hogy az egészségügy a médiában gyakran túl érzékeny témának számít. De hiszem, hogy az egészségügyre szánt pénznek igenis ki lehet emelni a pozitív oldalait is anélkül, hogy ez további vitákat gerjesztene. Az egyik feladatom tehát, hogy azt az adományozói kultúrát, ami a kórház megalapításakor létezett, újra kialakítsam. Ehhez nagyon fontosnak tartom, hogy hitelesek legyünk a magánemberek szemében is. Lehet, hogy csak az egy százalékukat ajánlják fel nekünk, de érezzék, hogy az is jó helyre ment, és teljes egészében a gyerekklinikára fordítódik. Volt olyan cég, akit direkt azzal a céllal kerestem meg, hogy auditáljanak minket, mert az növeli a hitelességünket.

Milyen kérésekkel lehet ma cégeket megkeresni egy kórház számára?

Tudatosan próbáltam nyitottá tenni a klinikát a támogatók számára is, hogy jöjjenek és nézzék meg, hogy mihez adják nekünk a segítséget, legyen minden átlátható és barátságos. Egy élmény- vagy művészetterápiát, ami nálunk is helyet kap, nagyon tanulságos és érdekes lehet megnézni egy felnőttnek is. Erre idővel a cégek is vevők voltak, egy idő után többen ők maguk kerestek meg, hogy szívesen jönnének még egyszer.

Ez a nyitottság vonzóbbá tesz titeket?

A nyitott kórház szemlélet számomra nem csak azért fontos, mert így egyszer segít nekünk valaki, hanem ezen keresztül egy tartós, jó kapcsolatot alakíthatunk ki a támogatóinkkal, és hosszútávon is gondolnak ránk. Ez azt is jelenti, hogy nem csak ők tudnak nekünk pénzzel vagy pro bono tudással segíteni, de mi is tudunk olyan alkalmat kínálni nekik, aminek egy cég örülnek. Például rekreációs nap részeként jöttek már hozzánk „Tom Sawyer nap”-ra kerítést festeni. Ilyenkor az is jó, hogy az orvosok, nővérek találkoznak a támogatóval.

Nagyon sikeres az éves biciklis rendezvényetek is.

Idén az ötödik Tour de Bókay-ra kerül sor, amikor a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika támogatására jótékony célú Tour de Bókay biciklis felvonulást szervezünk, és minden résztvevő tíz kilométert teker a klinikáért és az ott gyógyuló betegekért. Volt olyan év, amikor erre 800 fő gyűlt össze.

Az élmény- és művészetterápia is lassan az állandó tevékenységetek közé kerül már.

Tavaly anorexiával küzdő fiataloknak szerveztünk zeneterápiát a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával, ahol az volt a cél, hogy a zeneeszközön szólaljon meg a gyermek, akit amúgy nehéz megszólaltatni. Idén mozgásterapeuta segítségével komplex művészetterápiát valósítunk meg autizmussal élő gyermekek és családjaik számára. Az idei terápia nem csak az autizmussal élők integrációját célozza meg, hanem a szülőtréningen keresztül a velük egy családban élőket is. Ezekkel a foglalkozásokkal sokszor arra is rájövünk, hogy mire lenne még igény a klinikán. Az alternatív foglalkozások inkubátor jellege segít abban, hogy esetleg tudunk-e idővel teljes állásban mozgás- vagy zeneterepeutát foglalkoztatni itt.

Fontosnak látjátok a művészetterápiához hasonló kiegészítő kezeléseket?

Egyértelműen fontosnak. Az igazgató úr úgy szokta megfogalmazni, hogy nem csak a testet, hanem a lelket is gyógyítjuk. Mi egységben szeretnénk ezt látni és kezelni is, ezért az élmény- és művészetterápia is ugyanúgy helyet kap kórházban. Ezen az alapon tartottuk fontosnak A Te Hangodat Ismerem Alapítványt is idehívni, akik a koraszülött osztályokon végeznek értékes munkát a zenéjükkel, ezzel megnyugtatva a babákat és a szüleiket is.

A Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány munkáját a MOL Gyermekgyógyító Program támogatja.