2017. november 29.

Több mint 70 fiatal művész és tudós nyert támogatást a MOL alapítványi pályázatán

A MOL Tehetségtámogató Program 79 fiatal művész és tudós pályafutását segíti összesen 16 millió forinttal. A tehetséges és eredményes diákok eszközvásárláshoz vagy útiköltséghez igényelhettek támogatást a pályázati felhívás keretében.

A szakértő zsűri értékelése után a végső döntést a pályázatokat kiíró Új Európa Alapítvány kuratóriuma hozta meg. A fiatal tehetségek fejlődését segítő MOL Tehetségtámogató Program 2006 óta működik, eddig összesen több mint 560 millió forintot fordított a támogatásokra.

A MOL Tehetségtámogató Program fiatal és eredményes művészek, ifjú kutatók és sportolók fejlődését segíti. A felkészüléshez és a sikerek eléréséhez szükséges eszközök biztosítása, egy hangszer, sportszer megvásárlása, vagy egy verseny, mesterkurzus útiköltségeinek támogatása jelenti a legnagyobb segítséget számukra. 2016-ban a művészet-tudomány kategóriában több mint 264 pályázat érkezett be, amelyek közül az Új Európa Alapítvány kuratóriuma összesen 79 fiatalnak és csapataiknak ítélt meg támogatást 16 millió forint értékben.

Az értékelésben szakértő zsűri működött közre, amelynek tagja volt Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Eckhardt Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia tanára, Kállai Gabriella oktatáskutató, az OFI munkatársa és Devich Márton, a Bartók Rádió igazgatója. A végső döntést az Új Európa Alapítvány kuratóriuma hozta meg. Az értékelésnél az eddig elért eredményeket és a rászorultságot vették figyelembe.

A nyertesek között van Balogh Soma ütős, akit a Kismenők című tévés tehetséggondozó produkcióban ismert meg az ország és Sal Dávid matematikus, aki számos sikeres matematika- és fizikaversenyen van túl. A MOL Tehetségtámogató Klasszis kategóriában a 18. életévüket betöltött, korábbi sikeres pályázóit segíti továbbra is az alapítvány. Az idei évben 7 pályázó nyert el támogatást, köztük Balogh Ádám zongorista és Egyed Bálint gyermekonkológiát kutató medikus hallgató.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint 4500 sportoló és művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette.

A támogatottak listája itt érhető el.