2018. január 22.

Teniszcsúcs: Fucsovics Márton Roger Federer ellen játszott emlékezetes meccset

A 25 éves teniszező hétfőn játszott a 19-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federer ellen az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében. Nagyon szoros meccs után 6:4, 7:6 (7-3), 6:2-re kikapott, így végül Federer jutott tovább.

A világranglistán 80. magyar először találkozott versenykörülmények között a sportág történetének legeredményesebb játékosával - tavaly együtt edzettek pár napot Svájcban -, a remek hangulatot ezúttal is telt ház, azaz 14 800 néző garantálta a Rod Laver Arénában. A korábbi napok 40 fokos hősége után, egy hidegfrontnak köszönhetően kellemes, 23 fokban kezdődött a meccs a 36 éves címvédő Roger Federer adogatásával, s az első pontot Fucsovics Márton nyerte. Hat gém után (3:3) a magyar teniszező - akinek edzője, Sávolt Attila 2002-ben kikapott Federertől Melbourne-ben - semmi-negyvenről hozta a szerváját, majd remekül tartotta a lépést a volt svájci világelsővel. Az ötszörös melbourne-i bajnok azonban 5:4-nél kihasználta első játszmalabdáját, és 36 perc elteltével szettelőnybe került.

A folytatásban a juniorként wimbledoni bajnok Fucsovics 1:2-nél bréklabdákat hárított, majd mindketten hozták az adogatásaikat, a svájci időnként alig egy perc alatt. A fantasztikus hálójátékot bemutató Federer 6:5-nél elpuskázta a szettlabdáját, a rövidítésben 3-3-ig együtt haladtak, majd az ellenfél besöpörte a második - 54 perces - játszmát is.

A harmadik felvonás már Federer egyértelmű fölényét hozta, aki rögtön brékelt, majd nemsokára ismét elvette az elfáradó magyar szerváját, és 5:1-re elhúzott. Fucsovics erejéből még egy gémre futotta, majd bő két óra elteltével mehetett a hálóhoz gratulálni riválisának.

A pályán adott nyilatkozatában Federer - akire a negyeddöntőben a cseh Tomas Berdych vár - méltatta Fucsovics teljesítményét: "Jól és tisztán játszott, igazából csak két szett és brékelőny után dőlt el a meccs. Ilyen hátrányban már nehéz mentálisan összeszednie magát egy játékosnak, ezzel együtt gratulálok és sok sikert kívánok neki."

A 128-as főtábla 1982-es bevezetése óta Fucsovics volt az első magyar férfi, aki a legjobb 16-ba jutott. Egyben Fucsovics lett az első magyar 2004 óta, aki az Australian Openen a nyolcaddöntőbe került, akkor Kapros Anikónak sikerült ez a bravúr. Továbbá ő az első magyar férfi játékos Taróczy Balázs menetelése óta az 1984-es Roland Garroson, aki Grand Slam-tornán a legjobb 16-ba jutott. Fucsovics új karriercsúccsal várhatóan a 62-63. helyre jön fel a világranglistán, és átszámítva 48,6 millió forintot keresett Melbourne-ben.

Fucsovics Mártont hat éven át a MOL Tehetségtámogató Program segítette utazási költségeiben.