2016. október 14.

Társadalmi Befektetések Díjakat kapott KÖSZ! Programjáért a MOL

Október 12-én Közösen a közösségért? avagy vállalatok a közösségek fejlődéséért címmel konferenciát rendezett a Magyar Adományozói Fórum, melyen a MAF Társadalmi Befektetések Díjátadó gáláját is megtartották. A rendezvényen a MOL Új Európa Alapítvány KÖSZ! Programját - mely eddig már 2600 diákot ért el - több kategóriában is díjjal ismerték el.

A közel 200 fő részvételével megtartott MAF „Közösen a közösségért? avagy vállalatok a közösségek fejlődéséért” konferencián a hazai üzleti, civil és állami szektor szakemberei a helyi közösségek fejlesztése során szerzett vállalati tapasztalatokról, a társadalmi vállalkozások céges támogatási lehetőségeiről és a kommunikációnak a közösségek, a lakosság bevonásában betöltött szerepéről osztották meg egymással gondolataikat. Az esemény fővédnöke Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter volt.

A MAF Társadalmi Befektetések Díj a hazai vállalatok társadalmi felelősségvállalását elismerő szakmai díj, mely ösztönözni szeretné az üzleti szektor stratégiai szintű társadalmi szerepvállalását. A MAF hazai vállalatok számára kiírt pályázatán 2011 óta már 150 támogatói program került megmérettetésre. A független bíráló bizottság döntése alapján a MAF Társadalmi Befektetések Díjat idén négy kategóriájában adták át, a pályázók közt olyan nagyvállalatok programjai szerepeltek, mint az Ericsson Magyarország, a K&H Csoport, a Magyar Telekom Nyrt. és a Szerencsejáték Zrt.

A MOL Új Európa Alapítványának KÖSZ! Programját a MAF Leginnovatívabb Támogatói Program Kategóriában és a Legnagyobb Hatást Elérő Támogatói Program Kategóriában 2. díjjal, Az Év Társadalmi Befektetési Programja Kategóriában pedig 3. díjjal ismerték el, mely díjakat az Új Európa Alapítvány ügyvezetője, Gáborné Haáz Andrea vette át. Az alapítvány MOL Tehetségtámogató Programját 2012-ben, MOL Gyermekgyógyító Programját pedig 2014-ben már szintén díjjal jutalmazta a MAF.

Az Új Európa Alapítvány második évben hirdette meg KÖSZ! Programját az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben. A pályázatot a magyarországi nonprofit szervezetek és egyházi szervezetek, intézmények mint lehetséges fogadószervezetek számára azzal a céllal írta ki, hogy az Iskolai Közösségi Szolgálat előírásainak megfelelő programokat valósítsanak meg a középiskolák 9-12. évfolyamos diákjai számára.

A KÖSZ! Program szándéka szerint szeretné elősegíteni, hogy a helyi civil szervezetek és oktatási intézmények összefogásával új iskolai közösségi szolgálati projektek valósuljanak meg. A program hozzá kíván járulni, hogy minél több diák elvégezze a 2016. évtől az érettségi feltételének számító Iskolai Közösségi Szolgálatot és ennek során olyan élményben legyen része, ami motiválhatja őt a további önkéntes tevékenységre. A pedagógusok és a szakértők szerint a segítő munka a diákokban erősíti a szolidaritás érzését, a nyitottságot és az érzékenységet a társadalmi problémák iránt.

2014-2015-ben a KÖSZ! Program a támogatott szervezeteken keresztül összesen több mint 2600 diákot segített Iskolai Közösségi Szolgálatának teljesítésében összesen több mint 41 millió forint értékben.