2017. szeptember 01.

Táncterápiával gyógyít a Csillagház

Ha egy gyerek beszédfogyatékossággal él, akkor a kommunikáció más formáit kell megtalálni hozzá. Ez különösen akkor jelent nehézséget a szakembereknek, amikor a beszédhiányt még mozgáskorlátozottság is kíséri. De hogyan vezet az út a bezárt testen keresztül a lélekhez?

Ha a beszéd és a mozgás sem áll rendelkezésre, az emberi érintés adhat olyan pozitív jelzéseket egy halmozottan fogyatékkal élőnek, ami segíti fejlődését, környezetébe való beilleszkedését. A tánc, mely legalább annyira szól az emberi érintésről, mint a mozgásról, az egyik legösztönösebb eszköze a kapcsolatteremtésnek.

A Csillagház Általános Iskola az egyetlen olyan intézmény az országban, amely a halmozottan fogyatékos, mozgáskorlátozott és autista gyermekek számára nyújt iskolai ellátást. A Csillagház Alapítvány a tanulás mellett a különböző súlyosságú fogyatékkal élő gyerekeknek olyan terápiákat is tartanak, ami épp az iskolai tanuláshoz megtanulásához segíti hozzá őket. A mozgás- és táncterápia módszere azért az egyik leghatékonyabb, mert kevés eszközt igényel. Ezeken a tornatermi foglalkozásokon a saját és a másik testi állapotai állnak a fókuszban, ahol táncmozdulatokkal csalják elő a gyerekekből a felszabadító mozgást. Legtöbben kerekesszékkel vagy járókerettel érkeznek az egyórás foglalkozásra, amin legfeljebb 4-5 gyerek és 3 szakember vesz részt.

A művészi kidolgozottság helyett a tánc itt a tempó és ritmus, a sebesség, a nyújtás-lazítás vagy a tér és a szintek játékát jelenti. Egy kéz a kézben forgás, összeérintett hátak vagy vállak, egy fejsimogatás, mind azt jelzik a gyerekeknek, hogy ez az a tér, ahol kiléphetnek a keretek közül. A zenére végzett páros vagy csoportos együtt mozgás idővel megnyitja őket is: néha látványos és egyértelmű mozdulatokkal, néha csak egészen apró rezgésekkel fejezik ki érzéseiket, aktuális lelki állapotukat. Több hetes terápiák során megerősödik bennük az önkifejezés képessége és a csoporthoz tartozás, ami megkönnyíti iskolai fejődésüket is.

A Csillagház Alapítvány munkáját 2017-ben a MOL Gyermekgyógyító Program támogatja.

(képünk illusztráció)