A HÓNAP EMBERE

Szárazon és jégen - Borovoj Alexander

Magyarországon nem könnyű a műkorcsolyázók élete, hisz nem bővelkedünk jégpályákban. Ennek ellenére, Borovoj Alexander idén már második országos bajnokságát nyerte meg korosztályában. A MOL Tehetségtámogató Programban résztvevő fiatal tehetségnek nemrégiben sikerült megugrania a tripla Lutzot és a január végi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra is kijutott.

A fehérorosz és ukrán szülők gyermekeként már Magyarországon született Alexander 4 évesen ismerkedett meg a sportággal, amikor húga orvosi tanácsra elkezdett korcsolyázni. A fiúnak rögtön megtetszett ez a testmozgási forma, és hamarosan érkeztek is az eredmények: 11 évesen megugrotta a dupla Axelt, amely határt jelent a műkorcsolyában – aki azt eléri, már „számít.” Nem is csoda, hogy ezután korosztályos válogatott lett, és a férfi mezőny egyik legfiatalabb versenyzőjeként nyerte meg első országos bajnokságát.

Edzője, Sebestyén Júlia (Európa-bajnok műkorcsolyázó, kuratóriumunk tajga) nem sokat hagyja pihenni Szását: Edzőjével, Sebestyén Júliávalreggel, délben és este van edzésük a jégen és ezek között szárazedzésre és a balettra is időt szakítanak. Alexander szerint: „Amióta átjöttem Sebestyén Julihoz, sokkal többet edzek szárazon, és ez sokat segítette a jégen végzett munkámat is. Szárazon erősebb lettem és emiatt sokkal könnyebben mennek az ugrások.” A száraz edzések valóban beváltak: a 15 éves tehetség a múlt hónapban megugrotta a tripla Lutzot. „Nagyon jó együtt dolgozni Julival, hisz nemcsak edzőként figyeli a teljesítményemet, a sportoló szemszögét is ismeri, saját tapasztalatból.”

A december más szempontból is sikeres volt a műkorcsolyázó fiatalember számára: több selejtezőn is remekül szerepelt, ezért elindulhat a 2015-ös Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. „Hatalmas eredmény ez számomra, hiszen az EYOF egy rangos verseny, olyan, mint egy ifjúsági Európa-bajnokság: Európa legjobbjaival fogok megmérkőzni január utolsó hetében.” Emögött az eredmény mögött hosszú munka áll: a rövid program zenéjét már az előző szezon végén, májusban kiválasztották, a gyakorláshoz pedig külön jeget béreltek a nyári hónapokra, hogy a koreográfiát Alexander minél jobban ki tudja gyakorolni. A cél pedig a legjobb tíz közé jutás.

Borovoj AlexanderAz Ifjúsági Olimpiai Fesztivál után sem pihen a tehetséges sportoló: több nemzetközi versenye is lesz Európában, és reméli, hogy sikerül elérnie a junior Világbajnokságon való induláshoz szükséges minimum pontszámot a kűrben . Példaképe Hanjú Juzuru, japán olimpiai bajnok és világbajnok műkorcsolyázó. „Tetszik, hogy ilyen fiatalon nagyon sokat elért, főleg azt figyelembe véve, hogy a japánok igen erősek ebben a sportágban. Ő 17-18 évesen ki tudott jutni az Olimpiára és meg is nyerte azt.”

Az sem tántorítja el Alexandert, hogy pontozásos sportágról lévén szó, sokszor a bírók szubjektív döntésével is meg kell küzdenie. „Egy versenyen nekem is nehezemre esett elfogadni a bírók pontozását, de azt gondolom, hogy ha tovább edzek, jobb leszek és a kapott pontjaim is jobbak lesznek.”

Korcsolyázás mellett a tanulást sem hanyagolja Alexander, évek óta kitűnő a bizonyítványa és az „Élen a sportban, élen a tanulásban” címet is megkapta. Szabadidejében zongorázik és teniszezik is.