2017. szeptember 06.

Szabó Ildikó mozgalmas éve

A csellóművész, a MOL Tehetségtámogató Program korábbi támogatottja, jelenleg 16 nemzetközi verseny díjazottja. Elmúlt egy évében számos első díjat nyert és ismert, nemzetközi színpadon adott sikeres koncertet.

Korábban első díjat nyert a David Popper Nemzetközi Csellóversenyen, az Antonio Janigro Nemzetközi Csellóversenyen, az Alfredo e Vanda Marcosig Európai Csellóversenyen és a Liezen-i Nemzetközi Gordonkaversenyen. 2013-ban elnyerte a Junior Prima Díjat, ami az egyik legrangosabb díj Magyarországon fiatal zeneművészek számára, a Solti Alapítvány Díjazottja és a semmeringi Nemzetközi Nyári Fesztivál Kodály Díjasa. A Német Nép Tanulmányi Alapítványának ösztöndíjasa.

2016-ban Német Zenei Verseny díjának nyertese lett szólista kategóriában, ezzel egy 25 koncertes fellépési lehetőséget nyert Németországban a 2017/18-as évadban. Ezzel párhuzamosan a Victoria Rowsell Artist Management, angol ügynökség felvette művészlistájára Ildikót. Ildikó nagy sikerrel szerepelt Franciaországban a Menuhin Fesztiválon, és ünnepi koncerten vett részt a Visegrádi Együttműködés fennállásának 25. évfordulóján a milánói Teatro Filodrammatici színházban, ahol többek között Kodály Szólószonátájának 3. tételét adta elő.

Csehországban lépett fel, Zlinben a Martinu Filharmónia szólistájaként, ahol Haydn D-Dúr gordonkaversenyét játszotta. Fellépett Los Angelesben a Piatigorsky Fesztiválon, ahol a világ legrangosabb csellóművészei mellett a világ legjobb fiatal csellistái kaptak meghívást.

Tavaly nyáron ismét meghívott művész volt a Krzyzowa Music fesztiválon, ahol többek között Sir Alfred Brendellel dolgozhatott együtt. Ősszel nagy sikerrel játszott a Zeneakadémia Solti termében kamaraesten koreai művészekkel.

Idén márciusban a hamburgi Elbphilharmonie Nagytermében játszhatott, ahol ünnepélyesen prezentálták a nagyterem kamarazenéhez is kiváló adottságait. Ildikó olyan művészek társaságában lépett fel, mint Sabine Meyer, Christiane Karg, Sergei Nakariakov, Renaud Capucon. Áprilisban a kanári-szigeteki Bach fesztiválon lépett fel, mely a Concertgebouw Amsterdam és az Auditorio Alfredo Kraus zenekarának közös projektje, itt CPE Bach Á-dúr csellóversenyét játszotta. Ezután a Zeneakadémia Solti termében adott szólóestet. Majd az "Hommage á Alfred Brendel" fesztivált nyitotta meg a berlini Konzerthausban.

Itthon nemrég a Zempléni Fesztivál Nyitóhangversenyén lépett fel a Dohnányi Zenekar szólistájaként. Ebben a hónapban Prussia Coveban az Open Chamber Music Festival vendége lesz.

A következő évadban 2017/2018-ban, 30 fellépése lesz Németországban a Deutscher Musikwettbewerb díjazottjaként, többek között Hamburgban az NDR-ben, Bonnban a Beethoven Haus Young Stars VII sorozatában. Fellépés vár még rá Tel Avivban, Budapesten pedig egy Brahms-triók összkiadás projekt valósul meg közreműködésével a Zeneakadémián.

Szabó Ildikó hangszervásárlását 2007 és 2011 között a MOL Tehetségtámogató Program segítette.

(FOTÓ: Érdi-Halmos Réka)