2017. november 03.

Sportlövő siker: Péni István olimpiai számban vezeti a világranglistát

A 20 éves sportlövő az olimpia programján szereplő légpuskában az első, az 50 méteres 3x40 lövéses összetett számban pedig a második helyen áll a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) legfrissebb világranglistáján, amelyen légpuskában Sidi Péter a harmadik.

A két magyar sportlövő kiválóan szerepelt múlt héten az Újdelhiben rendezett világkupa-döntőben. Péni a légpuskások versenyének megnyerése után - juniorvilágcsúcs-beállítással diadalmaskodott - bronzérmes lett a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számában, míg a légpuskások versenyében Sidi Péter harmadik lett.

István 2008-ban kezdett sportlövészettel foglalkozni szülei hatására, akik maguk is aktív sportolók voltak. 2009 óta versenyez, és 2010-ben már beválogatták a Héraklész Bajnok Programba és a junior válogatott keret tagja lett. Korosztályában innentől kezdve az összes hazai versenyen diadalmaskodott, serdülő, ifi és junior korosztályban szinte az összes országos csúcs az ő nevéhez fűződik. 2012-től mutatkozott be felnőtt versenyeken, ahol nagyon hamar egyértelművé tette, hogy hamarosan trónkövetelő lesz. 2014-ben, 17 évesen, már dobogós helyezéseket szerzett olyan versenyeken, ahol olimpiai és világbajnokok is szerepeltek az indulók között.

Eddigi eredményei közül az ifjúsági olimpiai bajnoki címre (vegyes páros) és egyéni bronzérmére a legbüszkébb, aminek köszönhetően elnyerte az „Év legjobb sportlövője” címet. 2015-ben olimpiai kvótát szerzett. A 2016-os 10 méteres Európa-bajnokságon a junior férfi légpuska csapatversenyben és vegyes csapatversenyben arany-, egyéniben ezüstérmes lett. 2016 májusában a junior világkupán a kisöbű szabadpuska versenyszámának döntőjében 458,6 körrel junior világcsúcsot ért el. 2016. júniusban a döntőben országos csúcsot elérve a kisöbű szabadpuska fekvő versenyszámban junior Európa-bajnok lett. Az összetett versenyszámban egyéniben második, csapatban első helyen végzett. A 2016. évi nyári olimpiai játékokon az 50 méteres sportpuska összetett versenyében 12. helyen végzett, másik számában, a férfi légpuskában a 13. helyen zárt. 2016-ban a megszerezhető 12 országos bajnoki címből (6 felnőtt és 6 junior) 11 aranyérmet szerzett, 6 felnőtt és 5 junior számban.

Péni Istvánt 2011 óta a MOL Tehetségtámogató Program segíti felkészülésében.