2018. július 04.

Sipőcz Richárd ismét Európa-bajnok, Özbas Szofi dobogós

A magyar cselgáncs két ifjú reménysége kiválóan szerepelt a Szarajevóban megrendezett ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokságon.

A tavalyi EYOF-aranyérmes +90 kilogrammos Sipőcz Richárd Szarajevóban 2016 után másodszor is megnyerte az ifjúságiak Európa-bajnokságát. A MOL Tehetségtámogató Program másik támogatott judósa, a 16 éves Özbas Szofi bronzérmet szerzett.

Sipőcz a döntőben az ifjúsági világranglista-vezető török, Omer Aydint múlta felül két wazari értékű akcióval.

Mindenképp Európa-bajnok szerettem volna lenni. Különösen azért, mert tavaly „csak” a dobogó második fokára állhattam fel. Nehéz időszakon vagyok túl, hiszen sokáig sérülés is hátráltatott a felkészülésben, így még édesebb a siker. A döntőben szerintem sokkal jobban tudtam koncentrálni a töröknél és erősebbnek is éreztem magam” – mondta el Sipőcz az utanpotlassport.hu-nak a megméretést követően. Richárd vezetőedzője 2007-ben MOL Tehetséggondozásért Díjban részesült.

A 63 kilós Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Özbas Szofi, aki két győztes meccset követően szenvedett vereséget a későbbi győztes holland Marin Vissertől. A két lány rendkívül kiegyenlített csatát vívott, a holland azonban az utolsó fél percben indított csípődobásból egy kontrát, s ez bizony egy vazarit ért, ezzel ő jutott tovább.

A Ceglédi VSE reménysége a vigaszágon grúz és német ellenfelet múlt felül, így tatamira léphetett a bronzéremért a török Ayten Yekson ellen. A két ifjú hölgy végig fej-fej mellett haladt, ide és oda is intettek. Özbas Szofi harminc másodperccel a vége előtt leszorította az ellenfelét, így megszerezte a harmadik helyet. Hatos Zsuzsanna, az ifjúsági női csapat vezetőedzője elmondta, hogy Özbas Szofi nagyon szép sikert ért el, ahhoz képest, hogy nemrégiben épült fel sérüléséből, s a felkészülésből is ki kellett hagynia néhány hetet. Szofi májusban Romániában, majd Lengyelországban szerzett két aranyérmet az Európa-kupákon.

Sipőcz Richárd nyolc éve igazolt sportoló, a serdülő, majd az ifjúsági válogatott tagja. Tizenkétszeres országos bajnok. (csak a 2017-es eredményeit küldte el, ezért szerepelnek csak ezek az eredmények felsorolásai között). 2018-ban az Ifjúsági Európa Kupán 1. helyet szerzett, s 1. helyezettje az Ifjúsági Országos Bajnokságnak is.

Özbas Szofi 8 évesen, 2009-ben kezdett judozni Szolnokon. Alkatának, kitartásának, edzőinek köszönhetően hamar kiderült, hogy ez a küzdősport számára hosszútávú cél lehet. Kiváló tanulmányi eredménye mellett, sportbéli sikeressége még nagyobb kitartásra ösztönözte. 2017-re Szofi tizenöt és fél évesen hatszoros magyar bajnok, háromszoros EK győztes. Ma Olimpiai "B" kerettag, ami számára ma már nemcsak pusztán egy feladat, hanem óriási felelősség is. 2018: ifjúsági, junior, U23-as felnőtt korosztályban versenyzik. Kiválóan szerepelt OB-okon, Európa Kupákon, Európa Bajnokságokon, Junior VB-n, III. Ifjúsági Olimpián.