2017. június 26.

Simon Sarolta szép eredménnyel végzett az öttusa EB-n

A 19 éves sportoló a Barcelonában zajló Junior Öttusa Európa-bajnokságon 4. helyezést ért el egyéniben, csapatban pedig bronzérmet szerzett.

Simon Sarolta csak 14 éves korában kezdett öttusázni, de nem minden sportalap nélkül. Kezdetben alpesi sízőként sportolt, majd tőrvívó lett. Ezt követően először párbajtőrre váltott, majd ez után kötött ki az öttusánál. Az öttusában hamar jöttek a jó eredmények.

Először csak a hazai versenyeken sikerült dobogóra állnia, 2014 óta viszont már a nemzetközi mezőnyben is jó eredményeket ért el. 2015-ben IFI "A" korosztályú versenyzőként nem csak a saját korosztályában, hanem a junior korosztályban is válogatottságot szerzett. Juniorban egyéniben és vegyes váltóban 2., csapatban pedig 1. lett az EB-n. Saját korosztályában a Világbajnokságon egyéniben 6. helyen végzett, a csapattal pedig ezüstérmesek lettek.

2015-ben és 2016-ban a Magyar Öttusa Szövetség az év junior női öttusázójának választotta és a Héraklész Gála 2015. évi díjazottja lett. A felkészülés részeként sportlövő és vívó versenyeken is szokott indulni. Ez utóbbiban a 2015. évi junior OB-n egyéniben 6., csapatban 2. lett. 2016-ban is bekerült a junior válogatottba, az EB-én leány váltóban bajnok lett, egyéniben legjobb magyarként 9. lett. A felnőtt országos bajnokságon elér 3. helyezése révén meghívást kapott a felnőtt EB-re is, ahol vegyes párosban 4. lett. Jelenleg a Testnevelési Egyetemen tanul, hosszabb távú célja a tokiói olimpián való indulás.

Saroltát 2016 óta segíti eszközvásárlásában a MOL Tehetségtámogató Program.