2017. október 26.

Péni István junior világcsúcs-beállítással tarolta le a világkupadöntőt a légpuskások között

A MOL Tehetségtámogató Program 20 éves sportolója izgalmas verseny végén, junior világcsúcs-beállítással megnyerte a férfi légpuskások versenyét az Újdelhiben zajló sportlövő világkupadöntőben, a címvédő Sidi Péter pedig bronzérmet nyert.

A szezon kilenc legjobb légpuskását felvonultató viadalon Péni már az alapversenyben is remekelt, 628 körös eredménye a legjobb volt a mezőnyben, míg a riói olimpián ötödik Sidi 622,9 körrel a hatodik helyen jutott be a nyolcas fináléba.

A döntőben új verseny kezdődött, és a magyarok nagyon stabil teljesítménnyel rukkoltak elő. Az első tíz lövés után Péni a harmadik, Sidi pedig a negyedik helyen állt.

Az utolsó éves juniorként szereplő Péni a 12. sorozat után az élre állt, és tulajdonképpen végig vezetve győzött, ám sikere korántsem volt egyértelmű, mivel a fehérorosz Vitalij Bubnovics folyamatosan szorongatta. A 22. lövés után azonos eredménnyel álltak, az utolsó előtti sorozatban azonban Péni két, majd a zárólövésben egy tizeddel jobbat lőtt nála. Az UTE 20 esztendős versenyzője így háromtizedes előnnyel szerezte meg pályafutása első felnőtt vk-döntős aranyát, 249,8 körös eredményével pedig beállította az orosz Andrej Golovkov korosztályos világcsúcsát.

Péni István még egyszer lőállásba lép: vasárnap a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett viadalában.