A HÓNAP EMBERE

Pap Dávid − sportember acélos akarattal

„Az élsportban mindig jelen van a fizikai szenvedés, a triatlonban is ki lehet fáradni. De mivel három sportág – az úszás, a kerékpározás és a futás – összetételéről van szó, nagyon változatos, nem lehet megunni.” – magyarázza Pap Dávid, a MOL Tehetségtámogató Program 18 éves sportolója, hogy nyolc év után mi hajtja még most is a mindennapos hajnali edzéseken, vagy amikor a versenyeken újra és újra teljesítőképessége határait feszegeti.

A kitartásnak megvan az eredménye: Dávid vezeti a korosztályos hazai ranglistát, junior Világbajnokságon 8., junior Európa-bajnokságon 6. helyezett, idén az Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon bravúros versenyzéssel végzett a 4. helyen. A sorozatot látva nem meglepő, hogy a jövőben olimpiai álmokat is dédelget.

A versenyek Dávid korosztályában, a junioroknál még „sprinttávon” zajlanak, azaz 750 méter úszást, 20 kilométer kerékpározást és 5 kilométer futást teljesítenek egymás után, pihenés nélkül. Az U23 korosztálytól kezdődnek az olimpiai távú, ún. rövidtávú versenyek, ami 1500 méter úszást, 40 kilométer kerékpározást és 10 kilométer futást jelent. Sok versenyző még tovább megy, a sportközösség ki nem mondott elvárása ugyanis, hogy a triatlonos legalább egyszer életében teljesítse a hosszútávot, az ironman versenyt, azaz egymás után ússzon 3,8 kilométert, tekerjen 180 kilométert majd fusson le egy maratont. Aki erre képes, az megérdemli a „vasember” címet.

Pap Dávid triatlonosDávidnak egyelőre az ötkarikás játékok jelentik a fő célt, de ehhez is hosszú utat kell még lefutnia, letekernie. „Az olimpiai kvalifikációhoz először felnőtt versenyeken kell indulnom, pontokat kell gyűjtenem. Rió ezért még nem feltétlenül lesz az én olimpiám, de 2020-ban már mindenképpen ott szeretnék lenni. A pontgyűjtés nehéz, mivel gyakorlatilag minden hétvégén világkupákra kéne utazni a világ más és más pontjára, és én egyrészt még gimnazista vagyok, másrészt ez nagyon sok pénzt igényel.” Az utazás mellett a kerékpár és a különböző sportruházatok is költségesek és folyamatosan elhasználódnak. „Ezeknek a beszerzésében nagy könnyebbséget jelent, hogy idén harmadik alkalommal nyertem a MOL Tehetségtámogató Program pályázatán, ezúttal kerékpárvásárláshoz kaptam támogatást.”

A külföldi utazások megszaporodtak azóta, hogy Dávid teljesítményére hazai klubján, az UniqaTeam Újbuda SE-n kívül külföldi egyesületek is felfigyeltek. „Először egy német egyesület igazolt le, akiknél élsportoló triatlonos nővérem is indult már, idén pedig egy francia egyesület keresett meg és igazolt le. Tehát jelenleg három egyesületem van. A külföldiek a saját országuk versenyeire való kijutást is segítik. A franciáknál az első osztályban indulok, a mezőny elég kemény, mivel idegenlégiósaik között ott vannak többek között az olimpiai első és második helyezettek is.”

Pap Dávid triatlonosA külföldi egyesületi versenyeknél talán még fontosabbak az Európa- és világbajnokságok: Dávid már az idei vébére is készül, amit szeptember közepén rendeznek Londonban, a versenyszezon záró eseményeként.

De kanyarodjunk vissza a motivációhoz: „Folyton az a vágyam az, hogy minél jobb legyek, erős bennem a versenyszellem.” – állítja Dávid. Másfél évvel idősebb nővérével, Eszterrel már nagyon jó a kapcsolata, de korábban a sportban sokat rivalizáltak. „Volt olyan, hogy egész edzésen egymás mellett úsztunk, és mindenben hasonló időt értünk el. Most már elléptem mellőle, de a lányok között ő is ugyanolyan eredményes. Tavaly Bécsben mindketten megnyertük az Európa Kupát, és mivel a fiúknak és lányoknak közös eredményhirdetése volt, egy dobogóra állhattunk fel, ami nagyon jó és feledhetetlen érzés volt. Talán egyszer az olimpián is együtt vehetünk részt!”

Új Európa Alapítvány

Pap Dávid és Pap Eszter 2012-ben a bécsi Európa Kupán