2018. március 29.

Milák Kristóf felrobbantotta a világranglistát

Döbbenetes idővel (1:52.71) nyerte meg a 200 méter pillangót Milák Kristóf a debreceni országos bajnokság nyitónapján. A MOL Tehetségtámogató Program pillekirálya ezzel az idővel nemcsak junior világcsúcsot úszott, de megnyerte volna a 2015-ös VB-t Cseh Laci előtt, a 2016-os riói olimpiát Phelps előtt és a tavalyi vizes VB-t Chad le Clos előtt is.

​Az első nap legjobban várt döntőjében a szám 18 éves junior világbajnokának - aki 100 méteren tavaly hazai közönség előtt ezüstérmet nyert a felnőtt vb-n - 1:52.71 perces ideje egyetlen századdal marad el Cseh László 2008-as Európa-csúcsától, amelyet a pekingi olimpiai döntőjében úszott. Milák Kristóf ezzel az idővel az elmúlt három év összes világversenyén, avagy a kazanyi világbajnokságon, a riói olimpián és a tavalyi budapesti vb-n is győzött volna, s az elmúlt két szezonban az egész világon egyedül Cseh László tudott 1:53-on belül úszni, még a 2016-os londoni, májusi Európa-bajnokságon (1:52.91). Cseh most Kenderesi Tamás mögött a harmadik lett, ezzel a 32 éves sportoló pályafutása 148. érmét szerezte az országos bajnokságokon.

"Erre egyáltalán nem számítottam, függetlenül attól, hogy könnyítettünk a bajnokságra. Azt éreztem, hogy az első száz könnyen megy, és azt is, hogy a második száz fájni fog, de végülis nem volt annyira vészes. Igaz, hajrá most csak az utolsó huszonötön volt, nem az utolsó ötvenen. Nem tudom, hogy jött ez így össze. Örülök neki, persze, bár közben kicsit bosszant is az egy század, az tuti, hogy ezek után a százra még lazább leszek" - nyilatkozta alapítványunk támogatottja.

További összehasonlításhoz Kristóf 200 pillén elért kozmikus időeredménye:

- ezzel ő minden idők 3. leggyorsabb 200-as pillangózója
- ennél kizárólag Michael Phelps és Cseh László tudott jobbat, amióta világ a világ: Phelps 4-szer úszott ennél jobbat (2007 és 2009 között), Laci egyszer.
- Phelps szuperdresszes világrekordja 1:51.51 (Róma 2009)
- Laci félszuperdresszes Európa-csúcsa 1:52.70 (Peking 2008)
- textildresszben Kristóf ideje minden idők második legjobbja Phelps 2007-es melbourne-i vb-győztes ideje mögött (ami akkor világcsúcs volt: 1:52.07
- a többi időt szuperdresszben úszta az amerikai)
- Kristóf most 1.22 másodperccel gyorsabb, mint Phelps volt 18 esztendős korában (1:53.93-at tudott akkor).

A MOL Tehetségtámogató Program korábbi támogatottjai is remekeltek Debrecenben: Az uszonyosúszók között világklasszisnak számító Senánszky Petra 50 méter gyorson győzött, Kapás Boglárka 800 méter gyorson és 200 méter pillangón nyert, Sztankovics Anna pedig 100 gyorson győzedelmesekedett.