2017. augusztus 29.

Milák Kristóf: az úszósport új magyar csodafegyvere

A 17 éves MOL-támogatott Milák Kristóf a zárónapon is elhozott egy aranyat, így a junior vb legeredményesebb férfi versenyzőjeként búcsúzott Indianapolisban. Németh Nándor száz gyorson, Késely Ajna kétszáz gyorson lett második. A magyarok összesen tizenhat éremmel zártak az eseményen.

Újabb három érmet, egy aranyat és két ezüstöt szereztek a magyar úszók az indianapolisi junior-világbajnokság zárónapján. Milák Kristóf az időket összehasonlító FINA-ponttáblázat alapján az egész vb legjobb eredményével nyerte meg a 200 pillangót, az 1:53.87-tel Budapesten is dobogóra állhatott volna. Négyszeres világbajnokként a legeredményesebbnek számít a fiúk között.

Milák 1:53.87 perces idejével elképesztő, több mint három másodperces előnnyel diadalmaskodott, ezzel negyedik elsőségét ünnepelhette, mivel korábban 100-on, valamint a 4x100 és 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként is győzött, továbbá 50 méter pillangón harmadik lett.

"Szerettem volna a netanyai junior Eb-n úszott időmet megjavítani, de ez most egy kicsivel rosszabb lett, persze nem bánkódom. Ha lett volna mellettem valaki erősebb, akkor az első százon jobban mentünk volna" - mondta Milák, aki pályafutása során másodszor úszott 1:54 perc alatt. Hozzátette viszont: „Akkora ifi világcsúcsot úsztunk, hogy az hihetetlen. Ennek örülhetünk a legjobban.” – nézett vissza az amerikaiakat hazai pályán legyőző 4x200-as férfi gyorsváltóra.

Bár az esemény végén az amerikai csodagyereket, Michael Andrew-t szólították a pódiumra, miután az 50-es számokban elért érmei és rekordjai alapján ő gyűjtötte a legtöbb pontot, a semleges úszóportálok szerint Milák Kristóf volt a világbajnokság legjobb férfiversenyzője. Az éremszám alapján egyértelműen: négy aranyból és egy bronzból áll az itteni kollekció, de ami ennél is fontosabb, a záró napon elért 1:53.87-es ideje az egész vb legjobb férfieredménye a FINA-pontok alapján.

A MOL Tehetségtámogató Program másik úszója, a szintén 17 éves Németh Nándor száz gyorson, Késely Ajna kétszáz gyorson lett második. Németh Nándor - aki mindkét váltóban fantasztikusan teljesített záróemberként - 48.95 másodperces idővel lett második 100 gyorson. "Kicsit csalódott vagyok, az idő nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, az utolsó 25 méterre szétesett a mozgásom" - nyilatkozta Németh, aki az ezt megelőző nap gyakorlatilag az összeesés határáig küzdött, hogy a váltó végén felhúzza csapatát az első helyre.

A magyarok összesen tizenhat éremmel zártak (5 arany, 8 ezüst, 3 bronz), a legeredményesebb európai nemzetként negyedikek lettünk az éremtáblán. A 42 versenyzővel csatába induló amerikaiak mögött a japánokkal együtt a 14 fős magyar csapaté a legtöbb medál (16), azaz az előző két vb-hez képest (2013: 0–3–0, 2015: 0–1–0, most 5–8–3) látványos az előrelépés.

FOTÓK: FINA