2017. május 30.

Mesevárossal a szorongás ellen

Hamarosan véget érnek a Gézengúz Alapítvány Budafoki Intézetében a Meseváros néven indított művészetterápiás csoportfoglalkozások, mely egy 2016 októberében indított terápiás sorozat 3-7 év körüli gyermekek részére.

Az egészségügyi és pedagógiai szakellátás kiegészítéseként kiváló eredménnyel alkalmazható e terápiás forma a szorongás, alkalmazkodási nehézségek, szobatisztasággal kapcsolatos problémák, társas viselkedési gondok jelenlétével küzdő gyermekeknél. Számos sikertörténetről számolhat be a Gézengúz Alapítvány Budafoki Intézete, ahol a 2016 októberében indult a Meseváros művészetterápiás foglalkozás Gertheis Veronika óvónő-drámapedagógus vezetésével.

A gyermekek követése és a szülőktől érkezett visszajelzések alapján a foglalkozásokon résztvevők kapcsolatteremtési képessége nagyon sokat javult, azóta könnyebben tudnak másokkal együtt játszani, idegen környezettel is bátrabban megbarátkoznak, a terápiás helyzetek pozitív mintáit át tudják emelni a hétköznapi élethelyzeteikbe. A foglalkozásokon valódi közösséggé formálódtak, hiányolták, várták egymást, és a korábban olyan nehézséget jelentő játékokban is szívesen részt vettek, mint a körjátékok vagy egyéb közösségi játékok. Érzelmi életük gazdagodásával nyitottabbak lettek egymás és a környezetük iránt, ami nagyon komoly előrelépés egy nehézségekkel küzdő óvodás korú kisgyereknek.

A Gézengúz Alapítvány Intézeteiben 2006 óta többféle művészetterápiás program – úgymint mozdulatművészet, zeneterápia, mesés alkotó művészetterápia – került megrendezésre egyéni és csoportos formában. Meseterápiás foglalkozás most harmadik alkalommal várta a gyerekeket, de a meseterápia didaktikai elemei szinte minden évben megjelentek a művészetterápia egyéb formáiban (zene-, alkotóterápiák, Kokas-módszer…).

Az Új Európa Alapítvány MOL Gyermekgyógyító Program 2007 óta támogatja a Gézengúz Alapítványban kezelt gyermekek, testvéreik és családjaik művészetterápiás munkáját. A programra a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját elősegítő élmény- és művészetterápiás programokkal lehetett pályázni.

Az Alapítvány Budafoki Intézete, amely 2012 novemberében nyílt, a művészetterápiás munkájára több ízben kapott támogatást az Új Európa Alapítvány jóvoltából. Az eredmények tükrében és a visszajelzések alapján is cél a művészetterápiás munka, lehetőség szerinti folytatása, hiszen a folyamatos ellátás biztosítása nagyon fontos ebben az életszakaszban a problémával küzdő gyerekek számára is.