A HÓNAP EMBERE

Mesével a lurkókért

A 2002-ben jött létre a „Lurkó” Győri Kórház Gyermekosztályáért Alapítvány, amelyet Zajovicsné Vizer Bernadett alapított, és amelynek azóta is ő a szíve-lelke: játszóházat, kézműves foglalkozásokat és még számtalan programot szervez a beteg kisgyerekeknek, hogy elviselhetőbbé tegye számukra a kórházban töltendő időt. Munkájáért 2012-ben „Pro Urbe Győr” díjat vehetett át. Tavaly szeptembertől a MOL Gyermekgyógyító Program segítségével meseterápiás foglalkozásokat indítottak a tartósan bent fekvő vagy műtét előtt álló gyerekek számára.

"Az elmúlt évek során számos sikert értünk el- tekint vissza Vizer Bernadett - a győri kórházban három játszóházat alakítottunk ki: egyet a gyermekambulancián, egyet a sebészeten és egyet a gyerekosztályon. Minden kórteremben sikerült televíziót felszerelnünk, orvosi segédeszközöket is vásároltunk.”

Emellett arra is odafigyelnek, hogy minden lehetséges módon örömet szerezzenek a gyerekeknek, akik néha hosszú heteket kénytelenek eltölteni a kórházban. Minden alkalmat megragadnak az ünnepelésre: így a karácsony, a farsang, és a húsvét mellett a szülinapokat is megtartják. „Ha esetleg csak aznap derül ki, hogy egy gyereknek születésnapja van, akkor is mindent megteszünk, hogy örömet szerezzünk neki. Szerencsére nagyon sok külső segítséget kapunk: egy telefonhívás után, fél órán belül át tudjuk venni a születésnapi tortát a cukrásznál.”

Lurkó Alapítvány játszóháza a győri kórházban

Azok számára, akiknek állapota ezt lehetővé teszi, és amikor ehhez segítséget kapnak, külső programokat is szerveznek a lurkóknak. „Az évek során annyian megismerték a tevékenységünket, hogy ha bármilyen feleslegessé vált játékuk, felajánlható programlehetőségük van, tudják, hogy mi mindig szívesen fogadjuk ezeket.” Így jutottak el például a győri állatkertbe, focimeccsekre, és a budapesti Tropicariumba is.

Látva a játszósarkok és programok a sikerét, folyamatosan keresik az új lehetőségeket arra, mivel tudnának még segíteni a kórházban tartózkodó gyerekeknek, hogy gyógyulásuk gyorsabb, lelki megpróbáltatásaik kisebbek legyenek. „Boldizsár Ildikót és a meseterápiát egy képzésen ismertem meg, amin a kórházunk pszichológusával közösen vettünk részt. Ez megerősített abban, hogy a gyerekeknek nem csak otthon van szüksége a mesére. Évek óta szerettük volna elindítani a foglalkozást, végül ez tavaly ősszel a MOL Gyermekgyógyító Program segítségével sikerült.”

A heti két foglalkozás során egy meseterapeuta vezetésével a gyerekek nemcsak hallgatói, hanem résztvevői is a mesének: azonosulniuk kell a főhőssel és nekik is meg kell hozniuk a saját életükre vonatkozó hasonló döntéseket, ahogyan a mese főhőse megteszi. A mese személyes üzenetének elmélyítését segíti, hogy utána a gyerekek lerajzolják, kik ők a történetben, és ki az ő ellenségük, kivel kell felvenniük a harcot. „Több alkalommal észrevettük, hogy nemcsak a gyerekeknek segítettünk, de egy-egy szülőnek is, aki részt vett a foglalkozáson, és aki izgult a műtét előtt álló gyermekéért. Külön öröm, hogy legutóbb a kórház egy orvosa is csatlakozott hozzánk.”

A meseterápiának már látható eredményei is vannak: "Az elmúlt hónapok tapasztalatából is látjuk, hogy érdemes csinálni, hisz hetente van már olyan gyerek, aki azért sír, mert nem akar hazamenni. Sőt nem egyszer történt az meg, hogy bár a délelőtti nagyviziten hazaengedték, de a gyermek megvárta a délutáni meseterápiát és csak utána tért haza szüleivel.”

A gyerekekkel később is tartják a kapcsolatot: „Igyekszünk odafigyelni rájuk a későbbiekben is, hosszútávon is megmarad a kapcsolat velük, különösen a visszajáró betegekkel, de azokkal is szívesen találkozunk, akik teljesen meggyógyultak.”