2018. augusztus 08.

Még csak 11 éves, és már rapid sakk Európa-bajnok!

Van olyan kislány, aki 11 évesen nem babaházban, hanem lépéskombinációkban gondolkodik. Gaál Zsóka ráadásul kiemelkedően tehetséges is: az ajkai reménység ismét bebizonyította, hogy bárki ellen képes győzni.

Augusztus elején rendezték meg Nagyváradon több utánpótlás-korosztály rapid sakk Európa-bajnokságát, amelyen ‒ az utóbbi időben remekül teljesítő ‒ Gaál Zsóka is megmérette magát az U12-es mezőnyben. A kontinensviadalon összesen 348 fiatal sakkozó vett részt 12 korcsoportban. Hazánkat harminc versenyző képviselte, s Zsóka korosztályában egyedüli magyarként ült asztalhoz.

Zsóka 11 éves létére veri a világot a 12 évesek között, ez Nagyváradon sem volt másként, hiszen veretlenül, magabiztosan nyerte a versenyt és szerezte meg az aranyérmet. (A megszerezhető kilenc pontból mindössze két döntetlent engedélyezett vetélytársainak.) A rendkívüli teljesítményről a büszke édesapa, Gaál Sándor számolt be az nemzetisport.hu-nak:

„A legfőbb vetélytárs két orosz és a második helyen rangsorolt szlovén játékos volt. A verseny korai szakaszában Zsókának sikerült legyőznie az egyik orosz és a szlovén sakkozót, a másik orosz riválissal pedig izgalmas partiban döntetlent ért el. Köszönjük Csörsz Ferencnek, a Magyar Sakkszövetség főtitkárának a segítséget. Jelenléte, nyugodtsága és biztatása rengeteget segített lányunknak.”

A MOL Tehetségtámogató Program által támogatott 11 éves lány kétszeres világbajnoki ezüstérmes és kétszeres Európa-bajnok a korosztályában. A nagyváradi siker előtt a – nemzetközivé bővített – U20-as magyar bajnokságon, valamint a minszki U12-es rapid világbajnokságon brillírozott.