2017. június 21.

Magyar diák nyerte az Amerikai Matematikai Diákolimpiát

Támogatottunk, a Szegeden tanuló 18 éves Williams Kada fiatal matematikus nagy amerikai versenyen ért el megosztott első helyezést.

Williams Kada egy versenytársával azonos pontot szerezve megosztott első helyen végzett az Amerikai Matematikai Diákolimpián. A United States of America Mathematical Olympiad egy többfordulós versenysorozat, melyet az Amerikai Matematikai Szövetség szervez. Ebben az évben több mint 300. 000 versenyző indult Kada korosztályában. A díjátadásra június 5-én Washingtonban került sor.

Általános iskola 3. osztályától rendszeresen részt vesz különböző versenyeken, több tantárgyból. Érdeklődése leginkább a matematika felé irányult, a legjelentősebb matematika versenyek mindegyikét megnyerte. Matematika iránti elhivatottsága miatt jelentkezett a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium hatosztályos speciális matematika tagozatára. Mióta hallott a világ legszínvonalasabb matematikaversenyéről, a Nemzetközi Matematika Diákolimpiáról, azóta az azon való sikeres szereplés vált fő céljává. 10. osztályban jutott el először, ezüstérmet nyerve. 11. osztályban elérte, hogy az IMO-n első helyet szerzett amerikai csapat felkészülésén részt vegyen.

Versenyekre, szakkörökre utazásait 2013 óta támogatja az Új Európa Alapítvány MOL Tehetségtámogató Programja.