2017. július 25.

Lelki támasz fűzőre szabva

Kinézetre nem sokban különböznek velük egyidős társaiktól: teljesen egészségesnek látszó, kedves, mosolygós fiatalok. Legfeljebb a ruhájuk tér el a póló alatt vagy kívül hordott fűző miatt. A gerincműtéten átesett vagy súlyos gerincferdüléssel élő fiatalok olyan merevítőt viselnek, amely egész nap egyenes tartást biztosít a hátuknak. Az örök ruhadarabot megszokni azonban sem lelkileg, sem fizikailag nem könnyű – ebben segít nekik a Vertebra Alapítvány.

Az állandóan viselt fűző többségében a fiatalok lányokat, de a fiúkat is érinti, és nehéz elfogadni a gondolatot, hogy akár életük végéig hordaniuk kell majd. Legtöbben a nap 23 órájában viselik műanyagból készült mellényüket, más néven a korzettet. Ez se nem kényelmes, se nem esztétikus, a betegség miatt érzett szégyenről nem is beszélve, ami a fűző viselése miatt a környezet számára is láthatóvá válik. Érthető, hogy a kamasz lányok nehezen szánják rá magukat. A kockázat azonban óriási: a merev fűző nélkül betegségük visszafordíthatatlanná válhat, komoly gerincműtétet kockáztatnak vele.

A lelki nehézségek és a másság kezelésében segít a Vertebra Alapítány, akik közösségbe hívják a korzettes fiatalokat, ahol hozzájuk hasonló gyerekekkel találkozhatnak. Nemcsak megbeszélhetik kinek, miért nehéz a betegség, hanem bátorítást is kapnak. A Vertebra az új betegek számára nyári tábort is szervez, aminek a legfőbb célja, hogy a fiatalok megértsék: korzettben is teljes életet élhetnek.

A táborok a gyógytorna, a sport és önismereti foglalkozások mellett szabadidős tevékenységekkel egészülnek ki: a táborvezetőknek az a legnagyobb öröm, amikor a strandra is együtt mennek a résztvevők, természetesen korzettben!

A táborban közösen dekorálják ki korzettjüket is: ahogy a többi gyerek az ideiglenesen feltett gipszet, úgy színezik ki ők is örök ruhadarabjukat, hogy barátságosabbá tegyék azt a hétköznapokra.