A HÓNAP EMBERE

Közel Nankinghoz – Sztankovics Anna

A MOL Tehetségtámogató Programban több éve résztvevő 18 éves Sztankovics Anna lázasan készült a II. Ifjúsági Olimpiai játékokra: az indulás előtti utolsó napokban is edzőtáborban volt Hódmezővásárhelyen. Anna 13 évesen nyerte első felnőtt bajnoki címét, amit azóta további bajnoki címekkel gyarapított. Emellett 2012-ben az Ifjúsági Európa-Bajnokságon 100 méter mell úszásból első helyezést ért el. Az Ifjúsági Olimpia előtt fizikai és mentális felkészüléséről kérdeztük.

Hogy nézett ki egy napotok az edzőtáborban?

Reggel szerencsére nem kellett túl korán felkelnünk. A napot tornával kezdtük, majd ezt követte a két és fél óra úszás. A délutáni úszás előtt pihenéssel és ebéddel töltöttük az időt, majd délután megint úszás következett. Esténként pedig sokat beszélgettünk a többiekkel.

2012-ben már voltál Olimpián, mesélnél, hogy milyen élmény volt számodra ott lenni?

A 2012-es Ifjúsági Európa-bajnokság után, bár furán hangzik, de bónusz verseny volt számomra az Olimpia, leginkább tapasztalatszerzés miatt mentem ki. Nagyon vártam a versenyt, de teljesen más volt a hangulat, mint amit előre elképzeltem. Csodálatos élmény volt 16 évesen átélni, hogy kint lehetek az Olimpián, és a nagyok között „mászkálhatok” az olimpiai faluban és az uszodában. Nem szokott előfordulni, hogy a rajtkőre felállva izgulnék, viszont ott, 100 mell előtt úgy remegett a lábam, hogy azt hittem előbb be fogok ugrani a medencébe, de szerencsére ez nem történt meg. Végül jól sikerült a verseny, mert 16 évesen 29., és 31. lettem, ami szerintem nagyon nagy dolog, legalábbis nekem mindenképp az.

Ugyanúgy izgulsz most is, vagy már rutinosabbnak érzed magad? Sztankovics Anna

Bevallom őszintén, most még jobban izgulok! Mert a „felnőtt” Olimpián tudtam, hogy az még nem az én versenyem, viszont most úgy készülök, hogy ez az lesz.

Mentálisan is készülsz a versenyre?

Igen készülök, de az igazi készülés majd ott helyben lesz. Itthon még az edzésekre koncentrálok, de természetesen már benne van a fejemben, hogy több távon is kell majd úsznom.

50 m, 100 m és 200 m mellen is indulsz. Melyiket szereted a legjobban?

Ez egy folyamatosan változó dolog: tavalyi évben úgy gondoltam, hogy az 50 métert szeretem leginkább, mert arra készültünk, és mivel rövid, azt gyorsan le lehet úszni. De december óta ez átalakult bennem, és jelenleg a 200 métert várom, és arra is készülök. Az edzőimmel és a csapattársammal, Gyurta Danival is beszéltünk arról, hogy ott van a legnagyobb esélyem és az edzéseken is úgy tűnt, ezt tudom a legjobban leúszni. Így fejben már felkészítettem magam a 200-ra, és ezt is várom a legjobban.

Melyik távon mire kell odafigyelned?

50 méteren miután beugrunk, azt se tudom, mi történik az alatt a 30-32 másodperc alatt, amíg végigérünk. 100-nál gyorsnak és jó állóképességűnek kell lenni, ezért ezt a távot nehéz jól leúszni; míg a 200-at azért szeretem, mert ott sokat számít a taktika. Ezt az edzőimmel már felépítettük 50 méterekre lebontva, és így minden mozdulatnál tudom, hogy mit kell csinálnom.

Sztankovics AnnaMilyen eredménnyel lennél elégedett?

Ezt nagyon nehéz előre megmondani, mert nem ismerjük a teljes mezőnyt. Megteszek mindent, hogy a legjobbat hozzam ki magamból, de egy-egy helyezés nem csak rajtam múlik. Legfőképpen időeredményben gondolkodom, de vannak titkos elképzeléseim, hogy mit érhetek el ezzel a felkészültséggel.

Több nappal a versenyek megkezdése előtt érkeztek meg Kínába.

Mit fogtok csinálni ezekben a napokban? Sőt több szász ország közül mi fogunk elsőként kiérkezni, még az olimpiai falu hivatalos megnyitása előtt. Először hozzá kell szoknunk, hogy 6 óra időeltolódás van Nanking-ban és emellett keményen edzeni fogunk. Ráadásul a 200 méteres mell úszás a 6. napon lesz, az úszók utolsó versenynapján, úgyhogy kiutazástól számítva nekem még két hetem lesz az edzésre. A legnagyobb nehézség talán az lesz, hogy mindezt edző nélkül kell majd végigcsinálni, mert összesen két edző utazhat a csapattal, és abban nincs benne az enyém. Én itthon rendesen felkészültem, abban a két hétben nagyon nehéz lenne ezt úgy elrontani, hogy aztán ne sikerüljön jól a verseny, és ebben reménykedem én is. Szerencsére kintről is fogjuk tartani a kapcsolatot az edzőimmel.

Sok sikert kívánunk!