2017. május 19.

Körtési András a Budapesti Fesztiválzenekar fődíjasa

A 17 éves filmes-fotós-festő május 13-án a Budapesti Fesztiválzenekar "Lásd, amit hallasz!" filmes pályázatán a Fődíjat kapta a "Lélekszakadva" című filmjéért. A díjátadót a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében rendezték meg.

A pályázaton Bartók Béla A csodálatos mandarin szvitjére kellett kisfilmet készíteni. A film a linkre kattintva megtekinthető.

A zsűri tagjai voltak: Fischer Iván karmester, a BFZ - Budapesti Fesztiválzenekar művészeti igazgatója, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, a zsűri elnöke, Kis Hajni rendező, Lichter Péter rendező, Deák Zsuzsanna, a Daazo - European Short Film Centre munkatársa, valamint a Fesztiválzenekar muzsikusai.

Körtési András nyolc évesen kezdett festeni és filmeket készíteni. 2008-tól jár Szilágyi János festőművészhez, a SpiriTUSZ Csoport szakkörébe, s 2009-től minden nyáron alkotótáborban vett részt. Képei különböző technikával készülnek (akvarell, akril, olaj, tus, grafit, szén, ceruza) vászonra, fára - tájképeket, csendéleteket, portrékat, aktokat, monotípiákat, rézkarcokat, grafikákat készít.

Öt önálló kiállítása volt, számos kiállításokra beválasztott képe festményeiből, s fotóiból. Eddig elkészült filmjei: 2009.: Dugó az van!; Rembrandt és én; 2010.: Rembrandt és én: Önarcképek; 2011.: A tánc és én; 2013.: Momó és én; Üzenet; A tünemény; 2014.: Impressziók; Made in crisis; Vár-varázs; 2015.: Gugli; Budapesti fények; Vakrandi; 2016.: Etüd; Metamorfózis; Várva vár - reklámfilm; Hang-verseny; Budapest Hang-verseny.

Április 24-én az Eötvös 10-ben (Budapest, Eötvös u. 10, 1067) nyílt Körtési András aktuális kiállítása, mely május 29-ig látogatható.

András eszközvásárlását 2013 óta a MOL Tehetségtámogató Program támogatja.