2017. július 17.

Kajakosaink taroltak a plovdivi EB-n

A magyar válogatott minden idők egyik legjobb szereplését produkálva 10 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzéremmel zárta Plovdivban a felnőtt Európa-bajnokságot. A csapat ezen belül öt aranyérmet és összesen 8 dobogós helyezést szerzett az olimpiai számokban. Köztük a MOL Tehetségtámogató Program két sztárkajakosa, Lucz Dóra és Kopasz Bálint is.

Vasárnap délelőtt, 500 méteren két aranyat és egy bronzot gyűjtöttek a versenyzők, az éremtermelést a 20 éves Takács Tamara kezdte meg, aki nagyon lemaradt a start után K-1 500 méteren, 250 méternél csak a nyolcadik helyen haladt. Szerencsére Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványát nem zökkentette ki saját bakija, végig higgadt maradt és hasonló hajrát mutatott be, mint a tavalyi Európa-bajnokságon Kozák Danuta, aki ugyanilyen hátrányból „állt fel” és szerzett aranyérmet.

Bár nem rontotta el a rajtot, de hasonló pályát ment K-2 500 méteren Nádas Bence és Tótka Sándor is, a mieink az első 250 méter után csak a hatodik helyen álltak. Az ukránok nagyon bekezdtek, Nádasék viszont szisztematikusan követték az előre eltervezett taktikát, egyenletes pályát mentek és ezzel felőrölték a mezőnyt, 1:26.500 idejük pedig a világ valaha futott legjobbja ebben a számban.

„Otthon úgy nyertük a válogatókat, hogy végig vezettünk, itt másként kellett versenyezni. Láttuk, hogy nem vagyunk elől, de azt csináltuk, amit megbeszéltünk, egyenletes pályát akartunk menni és ez sikerült” – mondta Tótka Sándor.

Támogatottunk, Kopasz Bálint vasárnapi bronzérmével azt bizonyította be, hogy 500 és 1000 méteren is stabilan ott van a világ legjobbjai között. A K-1 500 méter döntője elképesztő izgalmakat hozott, ezt mutatja, hogy a legjobb öt versenyző 32 századmásodpercen belül érkezett a célba.Kopasz harmadik lett a cseh Zavrel, a fehérorosz Borykau mögött, a dán Poulsennel holtversenyben.

„Azt terveztem a verseny előtt, hogy mindkét távon dobogóra állok majd, nagyon örülök neki, hogy ez sikerült” – mondta Kopasz Bálint, aki szombaton K-1 1000 méteren is bronzérmes lett.

A legrövidebb távon, 200-on öt érmet, két-két aranyat és ezüstöt, valamint egy bronzot szereztek a magyarok. Lucz Dóra szombaton a négyessel tudott nyerni, vasárnap pedig K-1 200 méteren diadalmaskodott a fiatal kajakozónő.

„Jól sikerült a rajt, utána is jónak éreztem a pályámat és az eredmény sem lett rossz. Nagyon örülök a sikernek, mert a döntőben mindenki ott volt, aki Európában számít” – mondta a kétszeres felnőtt Európa-bajnok.

Olimpiai távon szerzett nagyon értékes Európa-bajnoki ezüstérmet Horváth Bence is. Sprinterünk hatalmasat meccselt Rió olimpiai bajnokával, a brit Heath-el és csak célfotóval kapott ki, így jó előjelekkel várja az augusztus végi világbajnokságot.

Devecseriné Takács Kincső C-1 200 méteren a táv háromnegyedéig meggyőzően vezetett, csak a végén szorult a második helyre a címvédő orosz Romasenko mögé. 200 méteren párosban is összejött az aranyérem a magyaroknak, méghozzá férfi kajakban. Balaska Márk és Birkás Balázs nagyon meggyőző előnnyel nyert az orosz és a német hajó előtt és szerezte meg Hüttner Csaba válogatottjának kilencedik Európa-bajnoki címét. C-2 200 méteren is meglett az érem a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duónak.

A záró 5000 méteres döntőkben is nyertek a magyarok Európa-bajnoki címet Bodonyi Dórának köszönhetően. Pedig a tegnap K-1 1000 méteren győztes versenyzőnk rajtja nem sikerült jól, a táv elején még kissé a hajóját is összetörte a helyezkedések során. Ennek ellenére Bodonyi az első fordulóban az élre állt, onnantól kezdve végig ő vezetett, riválisai mégsem tudták a hajrában utolérni.

A hétvégi magyar éremtermelést Varga Dávid zárta C-1 5000 méteren. A kenus nagyot csatázott a háromszoros olimpiai bajnok német Brendellel a leghosszabb távon és csak a hajrában maradt alul.

Az aranyérmek számát tekintve korban csak a 2002-es szegedi, a 2004-es poznani és a 2006-os racicei Eb volt olyan eredményes magyar szempontból, mint a mostani.

Lucz Dórát 2011 óta többedik évben, Kopasz Bálintot 2016 óta segíti felkészülésében a MOL Tehetségtámogató Program.

Takács Tamara, Nádas Bence, Tótka Sándor, Devecseriné Takács Kincső, Birkás Balázs, Hajdú Jonatán az Új Európa Alapítvány korábbi támogatottja.