2017. május 29.

Kajak-kenu sikerhétvége Szegeden

Remekeltek a május végén Szegeden tartott kajak-kenu világkupa-versenyen támogatott sportolóink. Több számban is a legjobbnak bizonyultak férfi, női és vegyes mezőnyben is.

Az elő- és középfutamát is fölényesen nyerő Kopasz Bálint az erejét remekül beosztva, többek között az olimpiai bajnok spanyol Marcus Walzot is maga mögé utasítva diadalmaskodott. A 19 éves algyői kajakos 750 méternél a második volt, de végül sikerült lehajráznia a portugálok klasszisát, Fernando Pimentát. Ha Kopasz Bálint az elmúlt évekhez hasonló ütemben fejlődik tovább, akkor Tokióban szép sikerek várhatnak rá.

A 22 éves Lucz Dóra K-1 200 méter döntőjében lett pályafutása során először Világkupa-érmes, ráadásul aranyérmes. Sikerét Dóri úgy érte el, hogy a rajt előtt egy órával még a K-2 500 méter B-döntőjében szerepelt Nagy Flórával. „Köszönöm Flórának, hogy mellettem volt és elengedte ezt a B-döntőt a sikerem érdekében. Tudtam, hogy nagyon erős mezőny vár rám, a kétszáz méter amúgy is több esélyes. A rajtom szerencsére viszonylag jól sikerült, legalábbis jobban, mint a francia lánynak, aztán pedig vitt az akarat és a szegedi közönség. A szurkolók hangja extra motivációt jelentett. Jó visszaigazolás ez a győzelem a munkánkról” – mondta Lucz Dóra a sikere után.

K-1 200 méteren Lucz Dóra, a MOL Tehetségtámogató Program klasszisa a jó rajt után nagy csatát vívott az új-zélandi Aimee Fisherrel, majd némi meglepetésre meg is nyerte a számot, amely az olimpia műsorán is szerepel.

Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág C–2 500 méteren következett, és akárcsak egy héttel korábban Montemorban, ezúttal is behúzta az első helyet. Luczhoz hasonlóan Takács Kincső ugyancsak indult már ezelőtt egy futamban, C–1 200-on lett ezüstérmes, ami Balla Virágra is jó hatással volt. 1:57.242-es idejükkel minden idők legjobbját lapátolták ezen a távon.

Új versenyszám mutatkozott be a Maty-éren: a 6×500 méteres vegyes váltón a kajakosok, Takács Tamara és Kopasz Bálint produkciója nagyon élvezetes volt. Tökéletes versenyzéssel utasították maguk mögé a dánokat, valamint a másik magyar egységet, Lucz Dórát és Németh Viktor Mátét. Kopasz Bálint ezzel a sikerrel két aranyérmet vihetett haza a hétvégéről.

A MOL Tehetségtámogató Klasszis Program Lucz Dórát 2011 és 2013 között, illetve 2016-tól, Kopasz Bálintot 2016-tól segíti felkészülésében. Devecseriné Takács Kincsőt 2012 és 2015 között, Takács Tamarát 2014-2015-ben támogatta a program.