A HÓNAP EMBERE

Jó tanácsok a nankingi olimpiára készülőknek - Földházi Zsófia

Földházi Zsófia kétszeres junior világbajnok és felnőtt Európa-bajnok öttusázót semmi sem állíthatja meg: az idén még két korosztályban induló sportoló egy komolyabb betegség után már a következő versenyére készül. A 21 éves sportoló 2009-2013 között a MOL Tehetségtámogató Program résztvevője volt, idén a MOL egyéni támogatottjai közé került. 4 évvel ezelőtt ezüstérmet szerzett az I. Ifjúsági Olimpián Szingapúrban, az ott szerzett tapasztalatairól és jelenlegi terveiről kérdeztük a közelgő újabb Ifjúsági Olimpia kapcsán.

Földházi Zsófia

Milyen versenyre készülsz most?

A betegségem miatt idén ki kell hagynom a felnőtt Európa-bajnokságot, de próbálok a többieknek segíteni, drukkolok nekik. Nagyon bízom abban, hogy az őszi világbajnokságra már fel tudok készülni. Szeretnék csapatban és egyéniben is indulni. Remélem sikerül újra elérnem a junior világbajnoki csúcsformámat és dobogóra állhatok.

Hosszú távon célod a riói Olimpia?

Mindenképpen! Úgy gondolom, hogy a 2016-os Olimpia szempontjából is a legjobbkor jött ez a kényszerpihenő, és van még időm megszerezni a kvótát. Jövőre már csak a felnőttek között indulok, ez kevesebb verseny jelent, ami jobb körülményeket teremt a felkészüléshez és többet tudok majd magamra is figyelni. Remélem, hogy jövőre sikerül újra aranyérmet szereznem az Európa-bajnokságon, és hogy ezt megduplázom egy olimpiai kvótával is. Nagyon örülnék, ha már jövőre sikerülne ezt elérnem, de ha mégsem, az se baj, hisz lesz még egy évem.

Hamarosan kezdődik az II. Ifjúsági Olimpia, mesélnél arról, hogy neked 4 évvel ezelőtt milyen élmény volt ott lenni Szingapúrban?

Annak ellenére, hogy már 4 éve volt, úgy érzem, mintha tegnap lett volna, nagyon boldog vagyok, hogy kint lehettem. A felkészülés és a verseny nehéz volt, mert fáradásos törés volt a lábamban és ráadásul ez csak utólag derült ki. Mind mentálisan, mind fizikálisan kemény volt az a verseny, de ugyanakkor új embereket ismerhettem meg, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot és több új sportágba is bepillanthattam. Az egyik edzőtársam idén ott lesz az ifjúsági olimpián. Már most bíztatom, hogy ne ijedjen meg a verseny nagyságától és nevétől. Valóban félelmetes, hogy olyan, mintha a felnőtt olimpián lennének – és erre különösen odafigyelnek a szervezők -. A szingapúri ifjúsági olimpián is, olyan körülményeket teremtettek, hogy elsőre megfagyott bennünk minden, és ezt erősítette a tudat, hogy mi képviseljük az országot. Ugyanakkor ezt a feszültséget próbálják oldani is, különösen az olimpiai faluban lesz nagy élet: játékok, az ottani kultúra megismerésére irányuló programok lesznek és én ajánlom, hogy mindent próbáljanak ki.

Hogyan néz ki a felkészülés egy ifjúsági olimpiára? 2013. Felnőtt Európa-bajnokság 1. hely

Minden sportágnak van már magasabb szintű versenye, és a kvalifikáció is megelőzi az olimpiát, így gondolom, mindenki kialakított már egy erős edzéstervet. De természetesen induláskor az edzők is elmondják az instrukcióikat. Ugyanakkor itt azzal is számolni kell, hogy az egész delegáció együtt megy ki a verseny legelején, és ahogy a felnőtt olimpiai versenynaptárban, itt is valaki előbb fog végezni, valaki meg később. Például én öttusásként, hiába mentem ki már augusztus elején, a sportágam csak augusztus legvégén került sorra. Ezért én három hetet kőkeményen kint dolgoztam, szerencsére nagyon jó körülmények között, melyeket itt is biztosítani fognak. Emellett kijártam a meccsekre, szurkoltam a többieknek, ez is egy érdekes élmény volt, de megvallom, hogy bosszantó is volt, hogy az én versenyem még hátra volt, miközben a többiek már élvezték a meccseket és utazgattak az országban. Ehhez kitartást kívánok nekik.

Most is a Távol-Keleten rendezik meg a versenyt. A térségnek van olyan specifikuma, amire a sportolóknak figyelni kell?

Az biztos, hogy Kína déli részéről lévén szó, készülni kell a meleg éghajlatra, emellett az étkezésre is figyelniük kell. Aki szereti, és a hasa is bírja, nyugodtan ehet bármit. Fontos, hogy hallgassanak az edzőkre, és nyugodtan használják ki, hogy mennek velük orvosok és pszichológusok, akkor is, ha még eddig nem találkoztak ilyen szituációban a szakemberekkel. Az egész verseny nagyon hasonlít egy nagy olimpiához, minden jól szervezett, ezért azt tanácsolom, inkább élvezzék, mert így egy csodás élményben lesz részük.