2018. augusztus 01.

Járnak-e még a fiatalok bálba?

Doboz-Szanazugon tartják a XXII. Országos ÁGOTA Tábort. A tábor élményeivel a gyermekvédelmis fiatalok lelki, erkölcsi és fizikai fejlesztését egyformán fontosnak tartja.

A gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok között nagyon sokan küzdenek az önbecsülés az önbizalom hiányával. A gyerekek számtalan esetben saját magukat hibáztatják, bekerülésükkel kapcsolatban. Függetlenül attól, hogy az elhanyagolás és a még sokszor tetten érhető bántalmazás ténye a felnőtt társadalom felelőssége, a gyerekek sokszor úgy érzik, mintha mindez rajtuk múlott volna. Ez kétségtelenül kihat a saját magukba vetett hit az önbizalom az önbecsülés területeire is. Több gyermek nem tudja elfogadni saját magát, így az is komoly nehézséget okoz, hogy elhiggye azt, hogy mások számára elfogadható lehet. Az Ágota Alapítvány és a Szeged Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója közös szervezésben megvalósuló „Tíz napos mennyországban" rendszeresen visszatérő program a Szentmisén való közös részvétel.

Ezzel szinkronban valósultak meg azok a terápiás programok és foglakozások, amelyek központi témáját is a bizalom a másokra való hagyatkozás és a kiszolgáltatottság adja. A házi szépségverseny keretében mindenki szépségkirálynővé és szépségkirállyá változik, mely növeli a fiatalok önelfogadását. A Toldi-verseny célja, hogy a legkisebb gyermekek is erősekké, kitartókká és a tábor legügyesebbjeivé válhassanak.

A táborozó fiatalok társas etikettre való fejlesztését szolgálja az úgynevezett az Ágota Bál. Nagyon sok gyermekvédelmi szakellátásban felcseperedő fiatal szocializációja nehézkes a különböző társas viselkedési szabályok és elvárások szempontjából. Itt pedig már a felkészülés során is sok minden elhangzik a társasági viselkedés és kultúra szabályairól.

(fotó: delmagyar.hu)