A HÓNAP EMBERE

2012. január, Vadász Anna természetfotós

A természet megszelidítője - Vadász Anna

A 17 éves Vadász Anna a hétköznapokon olyan, akár a korabeli lányok, a hétvégéken azonban hobbijának, a természetfotózásnak hódol. A szegedi diáklány tehetségét 2011 novemberében Az év Ifjú Természetfotósa címmel jutalmazták.

Vadász Anna hetei nem könnyűek: hétfőtől péntekig keményen tanul, hogy helytálljon a gimnáziumban, és elérhesse célját, vagyis a középiskola befejezése után az orvosin tanulhasson tovább. "Nem könnyű a tanulást összeegyeztetni a fotózással, hiszen mindkettő sok időt igényel, de egyelőre az iskola az első" - mondja. Ám amint kész a lecke, vagy kitör a hétvége, magához veszi a felszerelését, és meg sem áll a város határáig, hogy a jól megérdemelt lustálkodás helyett a szabadban töltse idejét, nemritkán mostoha időjárási körülmények közt. Anna cseppet sem bánja ezt, hiszen így gyakran olyan pillanatokat tud elkapni az állatok életében, amelyet egy átlagos ember a rohanó világban sohasem láthatna.

Mint a legtöbb szakmánál, itt sem elég a tehetség és a jó szem, a természetfotózás megfelelő technikai és - nem utolsósorban - biológiai felkészültséget igényel. A fiatal fotós ez utóbbiban is országos szinten remekel: 2011-ben megnyerte a Kitaibel Pál Biológiai és Tanulmányi Versenyt. A technikai részletekről viszont a kezdetektől fogva édesapja, Vadász Sándor gondoskodott, aki maga is elismert fotós, 1998-ban ő lett az Év Természetfotósa. A papa nem először bizonyította be, hogy ragyogó fotós és kiváló tanár is, hiszen tanítványai közt volt például a 2010-es év Wildlife Photographer of the Year címének birtokosa, Máté Bence is. Anna persze elsőre nem édesapja értékes apparátusával kezdett gyakorolni, hanem a kis családi fényképezőgépen, de miután kiderült egyértelmű tehetsége és komoly érdeklődése, átváltott a lényegesen komolyabb apai felszerelésre. De ez sem volt a legjobb megoldás, hiszen édesapja elfoglaltságai miatt nem tudta mindig használni a profi gépet. "A MOL Tehetségtámogató Program segítségét kértem, és kaptam is támogatást egy új gép vásárlásához, amelyre nagy szükségem volt" - meséli Anna.

Az új géppel már számtalan megkapó kép készült, Annának több kiállítása is volt, többek közt a MOL-székházban. A díjnyertes fotók alanyait is már az új fényképezővel kapta le. A beadott tíz képből a zsűri hármat választott ki győztesként, amelyre eddig nem volt példa a verseny történetében.

A három fotó mindegyike madarakat ábrázol: szárcsákat, búbos bankákat és nagy kócsagokat kapott lencsevégre nem mindennapi "pózban". Ez utóbbi madár megörökítése különösen nagy kitartást igényelt, mivel mínusz 16 fokos hidegben kellett várakoznia a lessátorban a megfelelő pillanat eljövetelére. Anna zsenge kora ellenére komoly morális üzenetekkel támogatja meg fotóit: "A képeimmel szeretném felhívni a figyelmet a természeti értékekre, és megmutatni, mennyire fontos és érdemes óvni a környezetet, hogy megőrizhessük ezt a sok szépséget."

Tomanicz Éva, Stílus és Lendület 2012. január

Vadász Anna: Potty a falatVadász Anna: KüzdelemVadász Anna: Csíplek