2018. szeptember 04.

˝Hiába van 500 lájkod, nincs egyetlen barátod˝ - ütős videó gyermekvédelmis fiataloktól

Az Életrevaló Egyesület és az Északi Támpont Egyesület közös videóinak szövegét átmeneti otthonokban, gyermekvédelmi intézményekben élő gyerekek írták saját életükről. A videót együtt készítették, hogy bebizonyítsák: munkával, kitartással, akarással profi munkára képesek.

"Suli mellett még melózom, muszáj, ha muszáj, megoldom" - rappeli a Reziliencia című videóban egy fiatal lány társaival közösen, aki az Életrevaló Egyesület és az Északi Támpont Egyesület segítségével önismereti foglalkozások közben tanulhatta meg kibeszélni és kiírni magából érzéseit és szakemberekkel tanultak meg előadni, videót készíteni.

Az Életrevaló prevenció című projekt fő célja az volt, hogy a gyerekek a saját, egyéni gondolataikat, problémáikat fogalmazzák meg, ezzel együtt gyakorolva az önismeretet és az önelfogadást. Közben azonban jétszanak, felszabaduljanak, és megtapasztalják, hogy amit készítenek, az lehet magas színvonaló, professzionális alkotás is.

A megrázósan őszinte szöveget Horváth Kristóf, azaz Színész Bob segítségével írták (vele készült interjúnk itt olvasható) a gyermekvédelmi intézményekben élő, hátrányos helyzetű gyerekek, a saját életükről és álmaikról, utána pedig részt vettek a videók leforgatásában is. A hazai slam poetry siekres előadója szerint a slam önismereti eszközöket is ad, amit ő is beépített a foglalkozásokba:

"A fellépés már önmagában egy "terápia": kiállni emberek elé, vállalni önmagad, ahol aztán a zsűri véleményt mond és pontokat oszt. A színpadon találkozunk a gátlásainkkal, félelmeinkkel, amihez a megoldási stratégiákat ki kell alakítani."

A Reziliencia című klip érdekessége, hogy a gyerekek megmutathatták benne, milyennek képzelik azt, amikor valaki nagyon gazdag. Egy gyönyörű villában találják magukat, szépen kiöltözve és kisminkelve, még az izmaival villogó Pumped Gabó is feltűnik mögöttük, de aztán hamar kiderül, ennek az életnek komoly ára van.

A projekt mentálhigiéniás vezetője, Csepregi János szerint a közös munka során sokat erősödött a gyerekek empátiája, toleranciája, fejlődtek az önismeret, az önkifejezés terén, de nem csak ők, a velük foglalkozó szakemberek is rengeteget kaptak a gyerekektől.

Az Életrevaló Karitatív Egyesület 1999. április 27-én alakult azzal a céllal, hogy Érd és Budapest területén élő mentálisan, szociálisan, vagy egyéb okból krízishelyzetbe került veszélyeztetett gyermekek és fiatalok, családok részére segítséget nyújtson, drogprevenciós tevékenységet végezzen. „Mert, minden, ami él, ÉLETREVALÓ!” A név megválasztásával azt akarták kifejezni, hogy a társadalom perifériájára szorult, nehéz élet-helyzetbe családok, fiatalok, gyermekek is életre valók, róluk nem mondhatunk le. Az első kisfilm-műhely 2012-ben indult. 2016-ban, ahogy egyre inkább fejlődtek, felkértek fel egy filmkészítéssel foglalkozó civil szervezetet a filmek elkészítésére. Azt vallják, hogy a siker átélése a fiatalok részére az önbizalom erősítésének egyik leghatásosabb módszere.

A foglalkozásokat és a videók létrejöttét a MOL Gyermekgyógyító Program támogatta.