A HÓNAP EMBERE

Hallássérültek integrációját segítő fiatal magyar fejlesztő, akire az Apple is felfigyelt

A számítástechnika minden területén otthonosan mozog, a robotprogramozástól a webfejlesztésen át az appfejlesztésig. Számos hazai és nemzetközi versenyt megnyert. 2016-ban az Apple meghívta saját WWDC nemzetközi fejlesztői konferenciájára. 2016-ban a Magyar Innovációs Versenyen első helyezést ért el, ennek köszönhetően jutott ki Los Angelesbe egy ifjúsági világversenyre. A 16 éves Horváth Roland nem csak egyszerűen új alkalmazásokat programoz, munkáival igyekszik szociális problémákra is megoldást találni. 2016-tól a MOL Tehetségtámogató Program segíti felkészülését.

15 évesen egy hallássérültek integrációját segítő, jelnyelvet népszerűsítő alkalmazást fejlesztettél, pedig a témában nem is vagy érintett. Miért foglalkoztatott ez az ügy?

Egy iskolai versenyre készülve a robotprogramozó csapatban találkoztam először a jelnyelvvel. Döbbenve tapasztaltam, hogy milyen sok ember érintett benne. Csak Magyarországon hatvanezer siket él, és az emberiség tíz százaléka hallássérült. A versenyhez kötődően kutattunk a témában, és meglepetésemre nem találtam magyar jelnyelvhez köthető applikációt, illetve a neten fellelhető „tananyag” is szegényes. Minél többet foglalkoztam a témával, annál biztosabb voltam benne, hogy írnom kell erre egy applikációt. Így született meg a Mutasd! alkalmazásom, melynek a továbbfejlesztett változata a Show Me!, mely angol nyelvű és VR verziója is készült.

Úgy tűnik, mintha téged egyébként is foglalkoztatnának a szociális problémák, és ahhoz is jól értesz, hogyan kell ezt kommunikálni. Az alkalmazást bemutató videód is elég kedvcsináló.

Az informatika szerintem több szociális problémára válasz lehet, mert ezen keresztül a fiatal korosztályt is meg lehet szólítani. Hiszek abban, hogy a szórakoztató játékokba, applikációkba bele lehet csempészni közhasznú gondolatokat is. Sok nehézség éppen abból ered, hogy a mai fiatalok nem is tudnak róla, hogy milyen társadalmi problémák veszik őket körül. Az okostelefon szinte mindenki kezében ott van, csak egy érdekes app kell hozzá, és akkor felhívhatjuk a figyelmüket egy jó ügyre.

Mi az alkalmazás koncepciója?

Az applikáció lényege két 3D kéz, amely a keresősávba beírt szavakat eljeleli. A háttérben eközben megjelenik egy színes ábra, ami a jel és a mozdulat megjegyzésében segít. Ha ismeretlen szót írunk be, például egy keresztnevet, akkor a daktil ABC jeleivel betűnként jeleli el a szót. Az app egy többfunkciós játékként működik, így észrevétlenül tanít. Ez az app nem annyira a jelnyelv oktatására készült, hiszen az egy komplex folyamat, sokkal inkább a jelelés módszerének népszerűsítésére, megismertetésére. Az app egyszerű, színes, könnyen használható, hiszen főleg gyerekeknek szántam, ami egy lépést jelenthet a hallók és a hallássérültek világa közötti úton. Hiszem, hogy a gyerekkorban kell ezt is megmutatni a még fogékony és előítéletektől mentes, nyitott gyerekeknek, hogy elfogadó felnőttekké váljanak.

Más nyelvoktató programot is készítesz éppen.

Szívesen tanítok, vonok be munkáimba érdeklődő társat, így osztálytársammal együtt egy szókincs bővítő, szókirakó alkalmazást fejlesztettem. A LayP nyelvoktató, játékos app jelenleg hat nyelvet támogat. Érdekessége, hogy kategóriákba sorolva tanítja a szavakat. Azokat célozza meg, akiknek sürgősen kell elsajátítaniuk egy idegen nyelv alapszókincsét például egy külföldi munkalehetőség, utazás miatt.

A sikereidet bizonyítja, hogy az Apple is meghívott egy konferenciájára.

Igen, pályáztam, és a beküldött anyagom alapján meghívtak az Apple WWDC konferenciájára San Franciscoba, de sajnos anyagi okokból nem tudtam elmenni rá. A konferenciára egyébként több millióan jelentkeznek, akik közül 5000-en kapnak lehetőséget a részvételre, és 300-400 diákot hívnak meg ingyenes konferencia belépőt biztosítva számukra. Nagyon megtisztelő volt tehát a meghívás.

Itthon viszont megnyerted a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen első díját. Így te utazhattál az Egyesült Államokba a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyre, az Intel ISEF 2017-re. Milyen volt a világ egyik legnagyobb tehetségkutatója?

A versenyt Los Angelesben rendezték meg, így már a kiutazás is nagy élménnyel járt. Egy hetet töltöttem kint a versenyen, amit egy hatalmas expóként kell elképzelni. A világ 78 ország, 1800 döntős diákja vett részt, ez kísérőkkel együtt egy 4000-5000 fős tömeget jelent. A rendezvényközpontban minden projekt saját standon került bemutatásra többek közt az orvostudomány, mikrobiológia, matematika, űrkutatás területeiről. Én a System Software kategóriában indultam.

A versenyt övező rendezvénysorozatok és díjátadók óriási amerikai showműsorok voltak, ahol ismert médiaszemélyiségek, internetsztárok, vloggerek vezették a műsort, valamint a fő támogató, az Intel alapítvány elnöke. Amikor kategóriám negyedik helyezettjeként abban az óriási teremben meghallottam a nevemet, akkor minden álomszerűnek tűnt.

A MOL informatikai szakemberei értesültek az eredményeidről, és a MOL Információs Szolgáltatások vezetője, Svébis András meg is hívott egy rövid találkozóra. Hogy sikerült a beszélgetés?

Rendkívül meglepő és megtisztelő volt. Svébis úr és az IT-s csapat is nagyon kedvesen fogadtak. Barátaim között kevesen vannak informatika iránt komolyan érdeklődők, a legtöbb szakmabeli ismerősöket csak online ismerem, így élmény volt szakmabeliekkel élőben is találkozni. Érdekes volt meghallgatni a MOL informatikusait, hogy ők miként használják azokat a technológiákat, amit én is ismerek. Lenyűgözött, hogyan dolgoznak együtt csapatban a különböző IT szakterületű informatikusok egy ilyen nagy cégcsoportnál.