A HÓNAP EMBERE

Hableány a medencében - Senánszky Petra

Hosszú, áramvonalas „uszony”, szupersebesség – nem, nemcsak a delfinek sajátja, hanem a búvárúszóké is. Bár egyelőre kevésbé ismert sport, hazai képviselőinek kiemelkedő eredményei öregbítik hazánk hírnevét. Senánszky Petra, a Debreceni Búvárklub úszója közülük is kiemelkedik.

Petra mögött fiatal kora ellenére jelentős karrier áll. Mondhatni, szokásos úszótörténet az övé: szülei „dobták be” a medencébe négy-öt éves kora körül, akik ekkor persze még nem is sejtették, hogy néhány évvel később lányuk már a profik közt fog suhanni. A búvárúszást – melyet gyorsasága miatt viccesen „az uszodák Forma– 1-ének” is neveznek – a véletlen hozta: a lány szerint az elsőre vicces, hosszú, sellőszerű uszonyok bármelyik kisgyerek fantáziáját könnyen megragadják.

ÉremhalmozóHobbija: éremhalmozás

Bár az olimpiai érem egyelőre hiánycikk Petráéknál (hiszen az uszonyos úszás még nem olimpiai sportág), azért a vízben egészen biztosan lehúznák a lányt az érmei. Legjobb eredményei: háromszoros felnőtt világ- és Európa-bajnok, az 50 és 100 méteres uszonyos gyorsúszás felnőtt- és a 200 méteres uszonyos gyorsúszás junior világcsúcstartója, 14-szeres világkupagyőztes, 16-szoros felnőtt országos bajnok, 41-szeres korosztályos országos bajnok – nem is csoda, hogy immár négyszer nyerte el a Magyar Búvárúszó Szakszövetség Év sportolója díját. Petra hétévesen versenyzett először, de igazán 2008- ban, az első világversenyén döbbent rá, hogy többet is kihozhatna magából, így keményebb edzéstervre váltott. Azóta a „könnyebb” időszakban, ősszel, heti 9-10 edzésen vesz részt, a keményebb tavaszi szezonban azonban a különböző erőnléti és kiegészítő edzésekkel (pl. spinning) már heti 13 edzésre rúg a sporttal töltött idő.

Tortasütő biológus

Petrát az úszáson kívül számtalan dolog érdekli, melyekre sűrű edzésprogramja mellett is talál időt: biológia Kosina Gergővelszakon tanul a Debreceni Egyetemen, de például a tortasütés is a hobbijai közé tartozik, így egyelőre nem is tud még dönteni, mivel szeretne foglalkozni, ha leteszi a békatalpat. „2017-ig még egészen biztosan fogok úszni, addigra az egyetemet is szeretném befejezni, és akkortájt viszont már el fogok gondolkodni a folytatáson. De legalábbis pihenek egy kicsit” – meséli. Arra mostanában ugyanis nincs sok ideje: a július végén lezajlott kínai vb után már a következő nagy versenyre készül: ősszel a MOL támogatásával Egyiptomba utazik a világkupa-sorozat utolsó állomására.

A fiatal, 1994-es születésű debreceni búvárúszó pályáját 2012 óta segíti a MOL Tehetségtámogató Program. Petra Magyarországon már 41-szeres korosztályos bajnok, felnőtt vb-t és Eb-t is három-háromszor nyert, továbbá számos világcsúcs is fűződik a nevéhez.

(fotók: senanszkypetra.hu)