2017. augusztus 24.

Gyerekszemmel a világ

Az alkotás terápiás hatását élhetik azok a gyerekotthonban élő fiatalok, akik a Gyerekszem Művészeti Egyesület filmkészítő szakkörein vesznek részt. Egyik 2017-ben készült rövidfilmjük címe Tükörterem.

A Gyerekszem Művészeti Egyesület célja, hogy minél több családban és családon kívül élő gyermeket hozzásegítsen ahhoz, hogy a film nyelvén is kifejezhessék érzéseiket és gondolataikat. A Hűvösvölgyi Gyermekotthonban élő gyermekek filmkészítéssel való megismertetése mellett az egyesület filmkészítő szakköröket, nyári filmtáborokat, valamint olyan filmfesztiválokat szervez, ahol az érdeklődők megismerhetik a gyerekek által készített magyar és külföldi filmeket.

A filmcsoportokban a filmkészítést a gyerekdramatikus lélektani csoportmunkával és a videótréning módszerével ötvözik, a résztvevőkkel így dolgozzák fel a személyes élményeiket, segítik önismeretük fejlődését. A csoportos drámajátékok során a gyerekek a pédaképkeresés,a  szorongás, a szegénység, a rivalizálás, a beilleszkedés nehézség, indulat- és agressziókezelési problémák személyes témáival foglalkoznak. A drámajátékok alapján körvonalazott filmötletek közül kiválasztják a legnépszerűbb történeteket, ezután közösen megírják a kisfilmek forgatókönyvét, leforgatják, megvágják, hangszerelik.

Egyik idei filmjüket Tükörterem címmel készítették el, amely az egyik gyerek, Karcsi saját versének adaptációja. A versben és a filmben Karcsi személyes útkeresésének egy kitüntetett állomását fogalmazza meg. Karcsi filmje egy igazi ún. "Így jöttem" típusú film lett. A Gyerekszem Egyesület munkáját a MOL Gyermekgyógyító Program 2010 óta támogatja.