A HÓNAP EMBERE

Gettó helyett új távlatok -Balog-Urbanovszky Zsuzsanna

A Kontúr Egyesület 2010-ben az ELTE-ről indult, egy pártfogói csoport tagjai úgy gondolták, hogy önkéntes munkájukat – fiatalkorú bűnelkövetők mentorálását – egyesületi formában végzik tovább. Egyik fontos programjuk helyszíne ma a Hős utca, Budapest X. kerületének egy közel 1000 fős szegregátumban. A gyerekeknek szervezett szabadidős programokban közösségi szolgálatos diákok is segítségükre vannak . Az egyesület elnöke Balog-Urbanovszky Zsuzsanna korábban családgondozóként dolgozott a Hős utcában, és szívügye ez a projekt. Gyereknapi programjuk apropóján beszélgettünk.

Hogyan kezdődött a „Hős utcai projekt” és az iskolai közösségi szolgálatos diákok bevonása?

Nyári alkotótábor

Az egyesületünkben 2013 őszén fogalmazódott meg, hogy elindítjuk az IKSZ-re érzékenyítő programunkat, mivel tudtuk, hogy az iskolák nincsenek rá felkészülve. Ekkor kerestük fel a Széchenyi Szakközépiskolát, hogy szívesen tartanánk foglalkozásokat a diákoknak, amely érzékenyítené, és egyben felkészítené őket az iskolai közösségi szolgálatra. Aztán 2014 nyarán megrendeztük az első Hős utcai alkotótáborunkat, ahol ma már közösségi szolgálatos diákokkal együtt dolgozunk.

Hogyan esett a választás a Hős utcára?

Egyik tagtársunk Lados Noémi a mai napig a X. kerületben dolgozik szociális munkásként, és magam is ezen a Zsonglőrködéskörnyéken tevékenykedtem, tehát jól ismertük ezt a városrészt és az előítéleteket az ott élőkkel szemben. Sajnos a helyi szolgáltató szervezetek is sokszor félve közelítik meg ezt a szegregátumot, ezáltal még inkább zárt a helyi közösség. Mindezen szerettünk volna változtatni a magunk eszközeivel, hiszen rengeteg gyerek él itt, akik ritkán jutnak el a Hős utcán kívüli programokra. A tevékenységünk fontos eleme, hogy szabadidős programokat szervezünk gyerekeknek: kirándulást, sportfoglalkozást, alkotótábort. Ebbe vontuk be a Szociális Cirkuszt is, akik megismertették a gyerekekkel a zsonglőreszközök használatát. Későbbi cél, hogy a Hős utcai gyerekek meg tudják magukat mutatni – akár előadásokkal, szerepléssel –, ők miben jók és, hogy igen: a Hős utcai gyerek is lehet valamiben tehetséges. Ezek a programoknak azért van nagy jelentőségük, mert a környékbeli fiatalok erősen hátrányos helyzetűek. Sok a kábítószerfüggő, kallódó fiatal, jellemzőek az önkényes lakásfoglalások, a munkanélküliség, prostitúció. Most már a kicsik szülei is lejárnak az alkalmakra, és nagyon érdekes látni, hogy a közösség önvédelmi mechanizmusa abszolút egészségesen működik. Ha olyasmit észlelnek, ami nem oda való, azonnal lépnek.

Miben segítenek nektek a közösségi szolgálatos diákok, és mit jelent ez számukra?

Iskolai közösségi diák mutatja meg a gyerekeknek a diabló használatátA diákok szívesen vesznek részt a programokon, segítik a lebonyolítást. Volt, hogy ők fociztak a kicsikkel. És amikor megjelentek idősebb helyi fiatalok ők is beálltak. Nekünk nem sikerült megszólítani ezt a korosztályt, tehát ezt kifejezetten az IKSZ-es fiúknak köszönhetjük. A kortárs segítői kapcsolat nagyon jól működik, de ez a korosztály nehezen fogalmazza meg, mit jelent számára mindez. De azt biztosan megtapasztalják, hogy a fogyasztói társadalomra jellemző „én kérek” helyett milyen az, amikor adnak, amikor ők tesznek valamit másokért. Eleinte tartanak az új helyzettől, végül aztán annyira belejönnek, és olyan jól érzik magukat, hogy alig lehet elhozni őket onnan. Ezzel párhuzamosan kinyílik számukra a világ, és úgy látnak rá társadalmi problémákra, hogy észrevétlenül belehelyezkednek az ott élők helyzetébe, még ha csak 1-1 alkalommal jönnek is ki. Végiggondolják, mi az, hogy nélkülözés. Jobban megértik, miért agresszív egy hat éves gyerek. Segít a megértésben az is, hogy minden programunk végén van egy levezető kör, ahol átbeszéljük a benyomásokat. A szolidaritás és az alázat mindnyájunkban nő az élmények hatására.

Honnan jött az ötlet, hogy zsonglőrkkel dolgozzatok együtt?

Tányérok használataA Szociális Cirkusz foglalkozások magyarországi úttörője a Magyar Zsonglőr Egyesület. Szabó Marciékat tavaly nyáron hívtuk el először a nyári alkotótáborba, hogy tartsanak szociális cirkusz foglalkozást. Az együttműködés nagyon gyümölcsöző: a magatartásproblémás gyerekeket olyan mértékben leköti a közös játék, hogy szavukat nem lehet hallani. Ördögbottal, kötélen próbálgatják a határaikat, és egyben a kitartást is gyakorolják, amiből gyakran kevés van, de emellett egyéb képességeikben is játékosan fejlődnek.

(fotó: Turay Balázs)

Mindezt miből valósítjátok meg?

Óriási segítség, hogy az Új Európa Alapítvány támogat minket, így sikerült nemrégiben 80 ezer forintért zsonglőrfelszerelést vásárolnunk, amit ilyen mennyiségben nem tudtunk volna önerőből megoldani. A KÖSZ! pályázatból elnyert támogatással nem csak a Hős utcai gyerekeknek nyújtunk programlehetőségeket, amely által hasznosan tölthetik el szabadidejüket, s egyben fejlődhetnek is, hanem velük együtt az IKSZ-es diákoknak is. S talán ami a legfontosabb, hogy úgy segítjük ezen hátrányos helyzetű gyerekek integrációját, hogy egyben a felnövekvő nemzedék –gondolok itt a középiskolásokra – egyre érzékenyebb lesz a társadalmi problémákkal szemben. Érzékeny és nem elutasító!