A HÓNAP EMBERE

„Erősen kezdtünk, de meg kellett csinálni”

Németh Nándor újgenerációs úszótitán a tavalyi budapesti vizes vb-n a bronzérmes 4x100m gyors férfiváltó tagja volt, majd az indianapolisi junior világbajnokságon kétszeres aranyérmes férfiváltóiban is erősítette a csapatot, miközben egyéniben is aratta a sikereket. A kimerítő 2017-es évet egy még keményebb idei felkészülés követi. A MOL Tehetségtámogató Program 18 éves úszója most minden energiáját a Glasgow-i EB-re összpontosítja, ahol biztosan érdemes lesz őt figyelni.

A nyár neked most legkevésbé sem a pihenésről és az önfeledt nyaralásról szól.

Nem, hiszen éppen a felkészülés egyik legkeményebb ciklusában vagyunk, és ezért nagyon fáradt is vagyok. Ezt a szakaszt csináljuk már két hete, és most még egy kicsit rá is kapcsoltunk. Egy hasonlóan megterhelő edzési ciklus következik még az augusztusi Európa-bajnokság előtt, amit Glasgow-ban rendeznek meg idén. Csak a verseny előtti két hétben veszünk majd vissza a méterszámból, akkor már nyugodtabb, pihenősebb napjaim lesznek.

Hogy fér bele minden egy napodba ilyen spártai felkészülés mellett?

Nem fér bele minden. Édesanyámmal azért is költöztünk fel a Siófon élő családomtól Érdre, hogy közel legyek az Érdi Úszó Klubhoz. A gimnáziumomban magántanuló vagyok, mert máshogy ezt a sok feladatot nem lehetne összeegyeztetni. A tantárgyak többségéből levizsgáztam, de most nincs időm többre, a maradékból szeptemberben fogok beszámolni. Jövőre pedig egy évet biztosan halasztok, mert 2019-ben világbajnokságra, 2020-ban pedig olimpiára készülünk. Addig csak az úszásnak élek.

Milyen egy napi menetrended?

Minden reggel úszom hattól fél nyolcig, aztán nyolctól kilencig saját testsúlyos edzésre járok, mert ha sprinter szeretnék lenni, akkor TRX és Gflex segítségével fel kell szednem egy kis izmot magamra. Hiába eszem sokat, nehezen szedek fel kilókat. Ez másnak jó hír lenne, de nekem nem az, mert az úszáshoz testtömegre van szükség. Heti kétszer délelőtt bemegyek Pestre gyógytornára is, ami nem csak a rossz tartásomon javít, hanem minden testrészemet jól megmozgatja. Heti háromszor van szárazföldi edzésem. Délutánonként megyek vissza az uszodába.

Már 17 évesen elég sokat tudsz arról, hogy milyen mindent egy lapra feltenni. A tavalyi indianapolisi junior világbajnokság 4x200m gyors férfiváltó aranyérméért szó szerint ájulásig úsztad magad a finisben, így az éremosztásnál nem is tudtál ott lenni.

Tavaly is végigúsztam a nyarat, már az is nagyon kimerítő volt, és a junior világbajnokság 4x200m váltó előtt 5-10 perccel úsztam egy 50m gyorsot is, amin az eddig legjobb időmet hoztam. Tehát nagyon sűrűn voltak az egyes számok, ráadásul ez már a négy versenynapból a harmadik volt Indianapolisban. Ugyan az edzőm mondta előtte, hogy nem szabad elúszni az elejét, mert akkor halál lesz a vége. De ha egyszer mindenki megy, akkor én se mondhatom azt, hogy „menjetek, majd utolérlek titeket”. Tudtam, hogy erősen kezdtünk, és tényleg nagyon fájt a végére, azért ájultam el utána. De meg kellett csinálni és kész.

A tavalyi eredmények alapján eléggé csapatjátékosnak tűnsz.

A 2017-es junior Európa-bajnokságon egy arany, egy ezüst és egy negyedik helyet, a junior VB-n pedig két ezüstöt összeszedtem egyéniben is, de a tavalyi év tényleg eléggé a váltókról szólt. Szeretek csapatban együttműködni és küzdeni.

Idén felnőtt korosztályra váltottál. Milyen elvárásaid és céljaid vannak a felnőtt mezőnyben?

Maradok a 100m és 200m gyorsnál, az Eb-n szeretnék majd döntőt úszni. Az 50m-t idén nem biztos, hogy erőltetni fogjuk. Dániában egy rövidpályás Eb-n nyolcadik voltam, ami azt jelenti, hogy nekem a rövidpálya egyáltalán nem fekszik, a fordulóim gyengék. Ezen persze majd próbálok javítani. Laci (Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó– a szerk.) sokszor szokott figyelni, ha kint van a parton. Nézi a fordulóimat, sokat segít nekem, támogat. Ha az edzőm nem szól, akkor ő szól helyette is.

Néhány hónapja még Te vezetted a 100m gyorsúszás európai ranglistáját. Rosszul érint, ha ezt a posztot megszerzi más?

Már nem én vagyok az élen, de nem bánom. Annyira pillanatnyi az állás, hogy ilyen értelemben ez nem jelent sokat. Rengeteg verseny van a világban, simán jön valaki és úszik egy jobbat. A lényeg, hogy nekem is sikerült. Örülök a versenyhelyzeteknek, a változásoknak, mert ettől lehet fejlődni. Most is azért utazunk Olaszországba, hogy megmérettessünk azokkal a külföldi versenyzőkkel, akikkel később egy medencébe kerülök majd. Teljesen más környezet, amikor világklasszisokat láthatsz a medencében, mint amikor itthon elmész egy kisebb versenyre.

Mennyire tudsz a jövőddel, a szponzorokkal és a médiával foglalkozni? Jut erre energiád?

Ebben a családom segít, elsősorban apukám és a nővérem. Ezt a feladatot – egyelőre legalábbis – átvették tőlem, mert engem annyira leköt az úszás. A nővérem sokat segít abban, hogy a közösségi médiában is jelen legyek, mert ezzel kapcsolatban már sokszor jött visszajelzés, hogy foglalkoznom kellene vele. Többet kellene posztolni a hivatalos sportolói oldalamon, mert akkor könnyebb támogatókat is szerezni. Nehéz, mert én nem vagyok az a típus, aki szétkürtöli azt, ha valamit elér. De idővel ezt is meg kell majd tanulnom.