2017. április 12.

Erős vívó jelenlét Plovdivban

A junior világbajnokság utolsó versenynapján két nagyszerű magyar érem született. Egyaránt harmadik lett a női tőr- és a férfi párbajtőrcsapat, köztük támogatottjaink Pásztor Flóra, Tóth Janka és Esztergályos Patrik és Siklósi Gergely.

Plovdivban hatodik lett a női kardcsapat: Pusztai Liza, Nagy Valentina, Záhonyi Petra alkotta csapat az 5-8. helyért zajló csatában 45-28-ra verte a lengyeleket, majd Béczy Dorottyával kiegészülve 45-40-re kikapott a franciáktól. Pusztai Liza nem sokkal korábban ezüsttel tért haza az EB-ről.

Két értékes magyar bronzéremmel zárult a kadet és junior világbajnokság. A junior női tőrcsapat (Kókai Csilla, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Tóth Janka) 17 év után lett ismét érmes, a junior férfi párbajtőrcsapat (Andrásfi Tibor, Esztergályos Patrik, Koch Máté, Siklósi Gergely) pedig sokadszor bizonyította, hogy a világ közvetlen élvonalában van a helye. A magyar küldöttség ezzel nyolc éremmel – egy arany, két ezüst, öt bronz – zárta a világversenyt.

“Végül mégiscsak megszerettem Plovdivot, mi több, a kedvencemmé vált! Nagyszerű csapatunk volt, talán még sosem vívtam ilyen egységes, összetartó válogatottban. Nagyon boldog vagyok!” – nyilatkozott Pásztor Flóra.

Tóth Janka, korábbi támogatottunk, pedig így számolt be az élményeiről: “Az Európa-bajnokságon az olaszoktól és az orosztoktól kaptunk ki. Most mindkét nagyhatalmat legyőztük! Nem is tudom elmondani, hogy ez mekkora öröm a számunkra!”

Siklósi Gergely sajnálattal számolt be, hogy nem sikerült aranyat szereznie: “Ötödik junior világbajnoki érmemet nyertem, és nagyon szerettem volna, ha egy arany is lett volna közte, de végül ez nem jött össze… Talán ezért nem vagyok maradéktalanul boldog, de a bronz is szép eredmény. Próbáltam húzóember lenni, éreztem, hogy ez az elvárás a csapattársak és az edzők részéről egyaránt.”

Esztergályos Patriknak is kettős érzései voltak bronzérmükkel kapcsolatban: “Amikor kadet világbajnok lettem, elhatároztam, hogy juniorban is ezt szeretném elérni. Nem sikerült, és talán ezért futottak át rajtam az érzelmek a bronzmeccs után. De most már nagyon örülök!”

Minden ifjú vívónak gratulálunk a sikerekhez!

Záhonyi Petrát 2015-től, Pusztai Lizát 2016-tól, Pásztor Flórát 2015-től támogatja a MOL Tehetségtámogató Program, míg Tóth Jankát 2014-ben segítette. Eszetrgályos Patrikot és Siklósi Gergelyt is 2015-től támogatja felkészülésében a MOL Tehetségtámogató Program.