2017. augusztus 25.

Erős csütörtök: sportolóink látványos eredményekkel folytatták

Németh Nándor úszásban Indianapolisban, Bányai Zsombor és Siklósi Gergely a párbajtőr csapat tagjaként az Universiadén, Márton Anita pedig legsikeresebb számában a Gyémánt Ligán, a súlylökésben szerzett érmet.

Németh Nándor egyéni legjobbját (1:47.14) alaposan megjavítva, 1:46.79 perces idővel másodikként ért célba 200 méter gyorson az indianapolisi junior világbajnokságon. Ez az idő egyébként az ifjúsági világcsúcson belül volt. "Hárman is a világcsúcson belül úsztunk, ez is mutatja mennyire erős ez a mai mezőny. Az edzőmmel azt beszéltük, az egyéni legjobbammal meg lehet az arany, megúsztam, de még jobb kellett volna" - idézte a Magyar Úszó Szövetség a 17 éves magyar versenyzőt, aki a szerdai nyitónapon a 4x100 méteres gyorsváltó záróembereként az ötödik helyről úszva hozta be az első helyre a csapatot.

Az Universiadén ezüstérmet szerzett a férfi párbajtőrcsapat. Az egyéniben is második Bányai Zsombor, valamint Siklósi Gergely, Berta Dániel és Cho Taeun Sándor alkotta együttes a 16 között egyetlen tussal, 45-44-re győzött a németek ellen, a negyeddöntőben 35-28-ra verte a hollandokat, az elődöntőben pedig 25-19-re a dél-koreaiakat. A fináléban sokáig jól állt az oroszokkal szemben, a hetedik párt követően 23-19-re vezetett a verseny honlapja szerint, de az ellenfél a végéig egyenlített, majd 30-30 után a ráadástust is beadta (30-31).

A súlylökő Márton Anita ezüstérmet szerzett az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat zürichi döntőjében. A nyirkos, vizes pályán megrendezett versenyen Márton 18,26 méterrel kezdett, ennél jobbat csak a londoni vb-n a magyar versenyző előtt aranyérmes kínai Kung Li-csiao tudott (18,81). A folytatásban viszont Kung egyre inkább bemelegedett, sorozatról sorozatra javított, így ellépett riválisaitól. Köztük a stagnáló Mártontól, akit közben egyetlen igazán jó kísérletével, legjobb idei eredményével a fehérorosz Julija Leancsuk is megelőzött. A kiegyensúlyozottan teljesítő magyar az ötödik sorozatban 18,54-gyel előzte vissza Leancsukot. Még időben, ugyanis a záró körben érvénytelen volt Márton kísérlete.