A HÓNAP EMBERE

Érdi Tamás – „Játsszunk együtt!”

Érdi Tamás zongoraművésznek tizenéves kora óta a koncertpódium az otthona. A világ számos országában koncertezett már Szibériától Kanadáig, Libanontól Angliáig. Novembertől hónapról hónapra Budapesten is a közönség elé lép a MOL Tehetségtámogató Program fiatal muzsikusaival a „Játsszunk együtt!” koncertsorozat keretében.

Mi az első zenei élménye, és miért a zongorát választotta hangszerének?
Még beszélni sem tudtam, de a zongorára hamar rátaláltam dédapám vörösberényi házában, s onnan nehezen tudtak elmozdítani. A Marseillaise volt a kedvencem, s mikor minden hangnemben eljátszottam, akkor a szüleim felfigyeltek legújabb játékszeremre. Sok zenét hallgattam, s amit egyszer megkedveltem, azonnal keresgéltem a zongorán. Mozart Kis éji zenéjét komponáltam, variáltam, és Schubert is hamar a kedvencem lett. Hogy miért a zongora? Mert hamar rájöttem, hogy ennél nincs csodálatosabb hangszer, sokszor egy zenekart is pótol a millió hangszín lehetőségével.

Hogyan emlékszik tanuló éveire, milyen események, sikerek inspirálták Önt gyerekként?
Hamar koncertezni kezdtem, ami olyan szempontból nagyon jó volt, hogy megszoktam a szereplést. A siker, a közönség lelkesedése nagy inspiráció, és főleg, ha az ember olyan biztatást kap, mint én a legelső koncertem után Kroó Györgytől. Ez volt életem első kritikája, ami a Rádió Új Zenei Újságjában hangzott el, s ha egy fantasztikus zenetudós megjósolja egy tizenéves tanulónak, hogy a koncertpódium lesz az otthona, akkor utána könnyebb gyakorolni.

Mi okozza a legnagyobb örömöt Önnek a hivatásában?
Legnagyobb örömöt akkor érzek, ha elcsendesül a koncertterem, s a légy zümmögését is meg lehet hallani, ezekért a pillanatokért érdemes sokat dolgozni. Nagyon boldog vagyok akkor is, amikor olyan embereket sikerül elvarázsolni, akik addig sosem hallgattak komolyzenét.

Erre a BMC „Játsszunk együtt!” címet viselő ismeretterjesztő koncertsorozata alkalmával is lehetősége adódik – novembertől a MOL Tehetségtámogató Program fiatal zenészeivel minden hónap első vasárnapján a legjelentősebb zeneszerzők műveit szólaltatják meg. Mi a sorozat koncepciója, és miért döntött úgy, hogy szerepet vállal benne?
Talán mindennél kedvesebb számomra, ha gyerekeket, fiatalokat sikerül zeneszeretővé tenni, s ha sikerül velük elhitetni, hogy Mozart nélkül lehet élni, csak nem érdemes! Sok iskolai élményem van szibériai árvaházaktól a floridai művészeti iskolákig, a veszprémi kistérségi iskoláktól a Fort Worth-i gimnazistákig. A sorozat lényege, hogy a legnépszerűbb zenei részletekkel, s érdekes történetekkel hozzuk közelebb Mozartot, Beethovent, Schubertet és a többieket, s amikor érzem a figyelmet, az érdeklődést, s amikor koncert után elárasztanak a kérdésekkel, az nagyon jó, akkor nagyon boldog vagyok.

Érdi Tamás és a fiatal tehetségek koncertsorozata a BMC-ben

A sorozat első koncertje alatt milyen élményeket gyűjtött „játszótársaival”, a fiatal tehetségekkel?
A kamarázás miatt különösen örülök ennek a sorozatnak, nagyszerű muzsikusokkal találkozom. Már most, a legelső együtt muzsikálás után abban a reményben váltunk el, hogy talán majd folytatjuk, s nem utoljára ’játszottunk együtt’ Mozartot.

Milyen kapcsolat fűzi Önt a következő, december 1-i koncert főszereplőjéhez, Beethovenhez?
Rossinit egyszer megkérdezték, hogy mi a véleménye Beethovenről, s azt felelte, Ő az első mindenki előtt. És Mozart? - kérdezték - Mozart? Ő egyedülálló! Jó lenne ezt a beethoveni nagyságot sok sok zenével érzékeltetni, a végletek változatosságának érzelmi gazdagságát megmutatni: ’Két szikla között egy szál virág ’– mondta Liszt Ferenc a Holdfény szonátáról. Ha ezt az érzelmi végletességet zeneileg is sikerülne megmutatnunk, akkor azt hiszem, érthetővé válna Rossini Beethoven meghatározása, hogy ő az első mindenki előtt.

„Játsszunk együtt!” – Beethoven
2013. december 1. vasárnap, 11.00

Fellépők: Érdi Tamás zongoraművész, Kovács Gergely Tamás (zongora), Konyicska Renáta Krisztina (zongora), Virág Mátyás (cselló), Jámbor Anna (hegedű).

Budapest Music Center, 1093 Budapest, Mátyás utca 8

Jegyek 1000 Ft-os egységáron vásárolhatók.

www.bmc.hu