2017. november 27.

Egy ország vívói a páston

Szilágyi Áron, Szatmári András, Márton Anna, Pusztai Liza, Bányai Zsombor és Siklósi Gergely is kiemelkedő eredményekkel fejezte be a Vívók Országos Bajnokságát.

Női kardban a 16 éves világ- és Európa-bajnok, felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes Pusztai Liza, férfi párbajtőrben Bányai Zsombor győzött a vívók országos bajnokságán a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban.

Férfi kardban a papírforma érvényesült azzal, hogy a jelenlegi két legeredményesebb vívó, a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron és az idén világbajnok Szatmári András jutott a döntőbe. Utóbbi úgy nyert végül magabiztosan, héttalálatnyi különbséggel, hogy az elején négytusos hátrányba került.

Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnok Szatmári András vezette Vasas az esélyeknek megfelelően könnyedén nyerte meg a férfi kardozók viadalát a vívók országos bajnokságának vasárnapi zárónapján, melyen a csapatversenyeket rendezték meg.

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a női kardozók éremmeccseire került először sor. A döntőt az egyéni bajnok Pusztai Liza vezette BVSC I-es csapata és az MTK vívta. Utóbbiban már pástra lépett a világranglista-vezető Márton Anna, aki az egyéni versenyen még nem vett részt, mert a nemzetközi szövetség dubaji kongresszusán vette át az összetett világkupa megnyeréséért járó elismerést. Hazaérkezése után első útja tulajdonképpen az ob-ra vezetett, melyen vezérletével a kék-fehérek aranyérmesként zárták a napot, a finálét magabiztos, kilenc tusos előnnyel megnyerve.

A nap döntője a férfi párbajtőrözőké volt, melyben a Rédli András, Somfai Péter, Siklósi Gergely alkotta BHSE kilenc tussal verte az egyéni aranyérmes Bányai Zsombor vezette Vasast. Bányai Zsombor egyéni aranyérmével magyar bajnoki címet szerzett. Bányai elődöntőben az elmúlt héten a Legnano-ban rendezett Világkupán aranyérmet szerzett Rédli Andrást múlta felül, majd a döntőben az elmúlt héten Legnano-ban rendezett Világkupán ezüstérmet szerzett Berta Dánielnél bizonyult jobbnak.

Márton Anna, Pusztai Liza, Bányai Zsombor felkészülését a MOL Tehetségtámogató Program segíti.