Interjú Gurisatti Grétával és Lillával

A dunaújvárosi Gurisatti család életében központi helyen szerepel a búvárúszás. Gyula, az édesapa világbajnok búvárúszó, felesége Edina pedig a fiatalabb generációt edzi. Két leányuk, a 11 éves Gréta, és a 13 éves Lilla pedig már most kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet búvárúszásban, ami a tehetség mellett a rengetek edzésnek és kitartásnak is köszönhető.

A két lány a sok edzés mellett ráadásul kitűnő tanuló, tánc, zene, és nyelvórákra jár. Sikeres kiruccanást tesznek mást sportágak területére is. A két kivételes fiatal hölgy is a Segíthetek? MOL Tehetségtámogató programjának díjazottjai.

A lányok a kezdeti feszélyezettség után hamar feloldódnak, és egymás szavába vágva, nagy lelkesedéssel mesélnek, közben nagyokat nevetnek. Nem is gondolná az ember, hogy ezek a fiatal lányok milyen vasakarattal rendelkeznek. Reggel ötkor már talpon vannak, hiszen háromnegyed órával később már elkezdődik számukra a nap első edzése. Utána irány az iskola. A délutáni edzés mellett gyakran még különórára is járnak, és amikor este hazaérnek, még neki kell állni a tanulásnak is. Erőfeszítéseiket pedig siker koronázza, hiszen mindkét lány élen jár a tanulásban. Lilla korosztályának kiemelkedő versenyzője, az országos bajnokságon, és a diákolimpián is ő volt idén a legeredményesebb. Gréta pedig két és fél éve minden versenyszámban veretlen. A lányok az edzésekről és mindennapjaikról is meséltek.

gurisatti gréta- Hány edzésetek van átlagosan egy héten?
Gréta: Minden nap két edzésünk van, reggel és délután is egy. Lilla: Az 5 délutáni közül egy mindig erőnléti edzés. Ilyenkor spinningelünk, konditerembe megyünk, futunk, vagy dombozunk a Duna parton. Télen pedig tornateremben edzünk, vagy kint hófocizunk. Délelőtt is szokott kondiedzés lenni, de versenyidőszakban délelőtt csak úszunk.
Gréta: Az úszóedzéseken pedig a bemelegítés után úszunk uszonnyal, pipával, és vannak időreúszások is.
Lilla: Az OB előtt ráadásul még hétvégenként is edzünk, hogy próbáljunk javítani egy-egy szám időeredményén.

- Melyek a legfrissebb eredményeitek?
Gréta: A diákolimpián mindhárom versenyszámot megnyertem, az Országos Bajnokságon mind a nyolcat, és úsztam egy országos csúcsot is. Delfin korosztályban én tartok minden országos csúcsot.

Lilla: Júniusban Gyopárosfürdőn volt a serdülő OB. 11 versenyszámból 7 arany 2 ezüst és 2 bronzérmet szereztem.

- Édesapátok világbajnok búvárúszó. Egyértelmű volt, hogy ti is ezt a sportágat választjátok?
Igen! - válaszolják kórusban a lányok, majd elnevetik magukat.

gurisatti lilla- Más sportot nem is próbálnátok ki?
Lilla: Volt egy olyan időszak, amikor szerettem volna kipróbálni a kézilabdát. A szüleink meg is ígérték, hogy beiratnak, de akkoriban elkezdtek jönni az eredmények búvárúszásban, a szüleim is biztattak a folytatásra, én tehát maradtam a vízben. De nem bántam meg!
Gréta: Én az úszás mellett futok is. Mivel amúgy is sokat kell futnunk, ezek nem jelentenek plusz edzéseket. Mezei és utcai futóversenyeket is szoktam nyerni, és bejutottam a Diákolimpia országos döntőjébe is. De az első az úszás marad.

- A sok edzés mellett hogy szervezitek meg a tanulást?
Lilla: Legtöbbször csak este, az edzések után tudunk leülni tanulni. Én sokszor felkelek reggel, így még át tudom ismételni az anyagot. Gyakran tanulok utazás közben is.

- Költséges sportág a búvárúszás?
Nagyon! - zengik ismét egy emberként a lányok.
Lilla: Gondoskodni kell többek között uszonyról, palackról, reduktorról, pipáról és megfelelő ruháról is. Persze ezek között is óriási különbségek vannak. Most rendeltünk meg egy olyan uszonyt, ami neoprénnel van bevonva, így nagyon könnyű. Szinte csak lenyomni kell, mert utána magától felemelkedik. Nagyon fontos a jó ruha is. A Segíthetek? MOL Tehetségtámogató programjának segítségével most a tesóm és én is megrendelhettünk egy-egy hosszú ujjú ?cápabőr" ruhát, amit egyébként nem tudtak volna anyáék megvenni.

- Milyen ez a ?cápabőr" ruha?
Gréta: Levegőbuborékos, és olyan, mint a cápa bőre. Megmarad benne a levegő, így a vízfelszínhez közelebb emel, ahol gyorsabban lehet haladni. Nagyon jó! - meséli Gréta lelkesen. Jó lenne, ha a novemberi OB-n már ebben indulhatnék!

- A szüleitek egyben az edzőitek is. Nem szokott ez vitákat okozni?
Nem - válaszolják magától értetődően a lányok.
Gréta: Nekem anya tartja a búváredzéseket. Ő oktatja a kicsiket. Általában 11-12 éves korukig edzi őket, ezután átkerülnek apához. Jövőre már engem is ő fog edzeni. Kicsit azért sajnálom, hogy ott kell hagynom anyát.
Lilla: Apuék nem kivételeznek velünk, ugyanolyan keményen kell küzdenünk, mint a többieknek. Apa le is szögezte, hogy ha a reggeli induláskor nem állok készen az ajtó előtt, el sem visz. Régebben vitáztam vele, hogy miért nem kelt fel, de már megértettem, hogy azt akarja, hogy magamért csináljam.

- Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
Gréta: Én edző szeretnék lenni.
Lilla: Nagyon szeretnék kijutni a Világbajnokságra. Felnőtt koromban én is edzőként szeretnék dolgozni, ezért sport tagozaton szeretném folytatni az általános iskola után, utána pedig a Testnevelési Egyetemre szeretnék menni. Jó lenne kijutni majd EB-re VB-re, és a Világjátékokra is, és győzelemmel hazatérni.

- Mire van szükség a kvalifikációhoz?
Gréta: Az ország legjobbja juthat ki, és szintet is kell hozzá úszni.

- Ennyi elfoglaltság mellett marad időtök a kikapcsolódásra is?
Gréta: Nem sok. Ha kevesebb házit kapok, vagy gyorsan megtanulok mindent, akkor szeretek a barátaimmal játszani az utcán, vagy TV-t nézni. Ének-zenei általánosba járunk, így kórusban is énekelünk. Ezen kívül Lilla hegedül, én pedig furulyázom.
Lilla: Igen, a különórák miatt hétvégén sincs sok szabadidőnk. A tánc- és zeneórák mellett még külön angolra is járunk. De ha nincs annyi lecke, és verseny sincs, akkor szeretek sokáig aludni a hétvégén, vagy elmenni pecázni.

Noha a lányok már igazán sikeres és rutinos versenyzők, azért a nagyobb versenyek előtt ők is izgulnak kicsit. A nagyi aranygaluskája és palacsintája azért még az összeszűkült gyomorra is gyógyírt jelent, a kellő szerencséről pedig a lányok szobájában sorakozó plüssállat-sereglet gondoskodik.

Az interjút Gyóni Marianna készítette.