A HÓNAP EMBERE

Dr. Lala, a nevetés doktora

Balogh László - Dr. Lala - a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány művészeti vezetője, társaival 2000 óta több mint 100 000 beteg gyermeket gyógyított a bohócdoktori vizitek során. Jelenleg a Heim Pál Kórházba, a SOTE II. számú Tűzoltó utcai Gyermekklinikájára és a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával a székesfehérvári Szent György Kórház gyermekosztályára járnak heti rendszerességgel. Munkájuk nemcsak játékból áll, néha a műtőbe is ők tolják a gyerekeket, máskor a félős beteggel CT-vizsgálatra fekszenek be.

Hogyan készül fel a bohócdoktor egy vizitre?
A viziteket improvizációs jelleggel csináljuk, amikor bemegyünk a kórterembe, nem tudjuk, hogy egy-egy gyerek milyen betegséggel fogad minket. Természetesen sok ötlet van a tarsolyunkban, de mindig az adott helyzetnek megfelelően variálunk. Ez a gyors reagálás a legnehezebb. Egy régi nagy bohócdoktor mondta, hogy ha az első két percben meg tudsz valakit nevettetni, akkor érdemes tovább folytatnod, ha nem, akkor ki kell jönni a teremből.

Bohócdoktorként a nevetésterápiával gyógyít. Pontosan mit jelent ez a módszer?
A nevetésterápia Hunter Patch Adams kezdeményezéseként indult el a nagyvilágban 1996-ban, ezt a programot kívánjuk Magyarországon is megvalósítani. A bohócdoktorság lényege, hogy személyesen megszólítsuk és megnevettessük a beteget, és így ne veszítse el a személyiségét a kórházi tartózkodás alatt. Ma már tudományosan is igazolt, hogy a nevetés gyógyít. A jó kedély erősíti az immunrendszert, és pozitív irányba befolyásolja az egészségi állapotot. ű

Dr. Lala és Dr. Tulipán

Milyen elengedhetetlen tulajdonságai vannak egy jó bohócdoktornak?
A legfontosabb a humorérzék, a gyermekszeretet és az önfeledt átadás. A bohócdoktornak fizikailag és lelkileg is minden ízében azon kell lennie, hogy segítse a gyermek gyógyulását, testi-lelki megerősödését. Ha ezek a tulajdonságok valakiben megvannak, már csak gyakorlás kérdése, és jó bohócdoktor lehet belőle.

Szükségük van valódi orvosi ismeretekre is?
Igen, egyrészt, hogy ne beszéljünk butaságokat, másrészt, mivel gyakran besegítünk a nővérek munkájába is. Ha megkérnek például, hogy itassuk meg a gyereket, mert nem szeretne inni, akkor mi elmondunk neki egy olyan mesét, amitől biztosan inni fog. De volt már olyan is, hogy a kisgyerek azt mondta, hogy őt csak akkor műthetik meg, ha a bohócdoktor tolja be a műtőbe. Vagy egy másik gyerekkel a bohócdoktor feküdt be a CT-vizsgálatra, mert egyedül nem akart bemenni a csúnya folyosóba. Annyira beépültünk a kórházi személyzet közé, hogy a szülők is gyakran megkérdezik, hogy nem beöltözött orvosok vagyunk-e? Az orvos társadalom is elfogad minket, ezt mutatja többek között, hogy 2007 óta együttműködünk a SOTE Magatartástudományi Intézettel, melynek keretében egyetemi hallgatók látogatnak el a viziteinkre kommunikációs tréning céljával.

Dr. Lala

1996 óta járja a gyerekkórházakat a bohócvizitekkel, 2000 óta a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány keretei között folytatja munkáját. 2005 óta a MOL Gyermekgyógyító Program segítségével Székesfehérvárra is heti rendszerességgel eljutnak. Milyen terveik vannak a jövőre?
Valóban rengeteg gyerekhez eljutottunk, sokakkal évek múlva is újra találkoztunk, amikor ismét kórházi kezelésre szorultak. Alapítványunk jelenleg egy megújítási folyamat közepén van, egy új bohócdoktori képzést szervezünk. A résztvevőket már kiválogattuk, a jelöltek önkéntes alapon fogják megtanulni a bohócdoktorságot 2014-ben egy 4-6 hónapos képzés alatt. Vannak közöttük színészek, artisták, de van olyan is, aki a hétköznapi életből érkezik. A közös bennük, hogy segíteni szeretnének a gyerekeknek.

Karácsonykor szusszanhatnak egyet a bohócdoktorok is?
Ez változó, mert előfordul, hogy valakinek az ünnepek alatt is szüksége van ránk. Idén december 24-én délelőtt még gyógyítunk: vendégei leszünk a Kossuth Rádiónak, akik kitelepülnek a Heim Pál Kórházba, és tudósítanak a bohócdoktori vizitről.

Új Európa Alapítvány