2017. augusztus 20.

Családot örökbe

Ha egy árva kisgyerek szerető szülőkre és otthonra talál, elsőre azt gondolhatnánk, az élet visszaadta azt, amit korábban elvett. A helyzet mégsem ennyire egyszerű. Az a gyerek, akit egyszer már elhagytak, sosem heveri ki teljesen a traumát, hogy rá nem volt szükség. Az Ágacska Alapítvány ezeknek a fiataloknak segít gyógyító csoportjaiban feldolgozni a pszichés problémákat, hátrányokat és utat mutatni egy új életéhez.

Az örökbefogadás nem csak egy gyermek otthonra találása és egy pár kiteljesedése, hanem legalább három ember életének, hétköznapjainak és érzelmi viszonyainak átrendeződését jelenti. Oda-vissza meg kell szokniuk egymást, és életük minden korábbi előzményét. Az a gyermek, aki örökbefogadó szülőkhöz érkezik, egyik napról a másikra lép be idegen felnőttek házába, biztonságérzete még csak sokára alakul ki. Hasonló bizonytalanságokkal küzd az az örökbefogadó pár is, akik egy gyereket – nem feltétlenül kisbabát – minden átmenet nélkül vesz magához. Esetükben a terhesség idejében kialakuló természetes kötődés elmarad. Ezt a hiányzó kapcsolatot akár épp egy kamasszal kell megteremteniük, akiben sok a félelem.

Egy örökbefogadó családba érkező gyermek legtöbbször beilleszkedési, tanulási és kötődési problémákkal küzd, nekik sokat segítenek a zavarok feloldásában az Ágacska Alapítvány gyógyító csoportjai, ahol meseterápiával, pszichodrámával és kutyás terápiával dolgozzák fel a múltat és a jelen helyzetet.

Az Ágacska szakemberei nem csak a múlt feldolgozását segítik, hanem preventív munkát is végeznek. Az örökbefogadás ugyanis sokszor nem ér véget a boldog család kialakulásánál. Rosszabb esetben a család helyzete megromlik, akár felbomlik az örökbefogadott gyerek viselkedése miatt, amit a szülők nem tudnak egyedül kezelni.

A drámacsoportokban a gyerekek és örökbefogadó szülők a mozgás, beszéd és az állatok segítségével kiadhatják magukból szomorúságukat, dühüket, saját másságuk, gyökértelenségük negatív és pozitív élményeit. A csoport abban is támasz lehet, hogy az örökbefogadók meglássák, nincsenek egyedül az örökbefogadással: mindenki szeretne kerek családba tartozni, annak minden szépségével és nehézségével együtt.