2017. november 20.

Barcelonában Gledura Benjámin veretlenül lett első

Barcelonában Gledura Benjámin elsőségével fejeződött be a 13-as kategóriájú, 2563-as Élő-átlagú, tíz résztvevős nagymesterverseny. Legfiatalabb nagymesterünk veretlenül ért célba, kedvezőbb Berger-Sonneborn pontszámával végzett az élen a rajtlistát vezető francia Laurent Fressinet előtt.

Szép magyar sikerrel fejeződött be november 17-én a XXII. Torneig Magistral Internacional Ciutat Barcelona 2017 nagymesterverseny. A 18 esztendős Gledura Benjámin a 13-as kategóriájú viadalt döntetlennel kezdte, majd szereplését kettős győzelemmel folytatta. Négyes remiszéria után a nyolcadik játéknapon sötéttel győzte le az örmény Karen Grigorjant, és holtversenyben elsőként várhatta a befejező fordulót. Az argentin Peralta Fernando elleni játszmája 91 lépésig tartott, gyalogok mellett futóval és huszárral küzdött ellenfele bástyájával szemben. Legnagyobb riválisa, a rajtlistát vezető francia Laurent Fressinet partija döntetlennel ért véget, Benji végül remire adta partiját, 0,25 Berger-Sonneborn pontszámmal a holtverseny sakkozónk javára dőlt el, ő vehette át a győztesnek járó trófeát. Teljesítményének performance-pontszáma 2683, 9,2-vel növelte Élő-pontjainak a számát.

18 éves nemzetközi nagymester. A magyar ifjúsági és felnőtt sakk-válogatott tagja. 2010-ben New Yorkban az amerikai Bloomberg News a világ 50 legtehetségesebb gyereke között mutatta be. Korosztályos EB bajnok, Olimpiai Bajnok és világbajnoki ezüstérmes és ötszörös rapid EB bajnok, hétszeres korosztályos országos bajnok és felnőtt rapid magyar bajnok. Világszerte akkor vált ismertté a neve, amikor 2016. februárjában a Gibraltar Tradewise nemzetközi versenyen legyőzte az ötszörös világbajnok Visuvanátan Ánandot. Benjámin az U18-as Csapat EB 2. helyezettje, legeredményesebb játékosa volt. Eredményét az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkára, Dr. Szabó Tünde gratuláló levélben méltatta. A FIDE 2017. májusi világranglistáján Élő-pontszáma átlépte a 2600-as szintet.