2018. február 13.

Bányai már a felnőttek között vív

Bányai Zsombor, a MOL Tehetségtámogató Program korábbi támogatottja, a tavaly 10 éves Új Európa Alapítvány jubileumi arcának választott 20 éves párbajtőröző fontos évet tudhat maga mögött. Mostantól felnőtt kategóriában méri össze tudását.

A junior kategóriából felnőtt korosztályba lépés minden vívó számára nagy kihívás, mert az egész későbbi karrierje – hogy sikerül-e a felnőtt válogatottba bekerülni – ebben a kezdeti évben dől el. Bányai Zsombor, aki a vívással párhuzamosan a Kertészeti Egyetem harmadéves hallgatója, szerencsére ebben az évben is szép versenyeredményeket mutathatott fel. A 2016/2017-es vívószezonban sikerült a felnőtt világranglista harmadik helyét elérnie, amivel bekerült a felnőtt csapatba, és képviselhette hazánkat a felnőtt Európa Bajnokságon, majd a felnőtt világbajnokságon is. A világbajnokágon csapatban értékékes negyedik helyet szereztek. Az EB és VB után augusztusban Zsombor a tajpeji Universiadén vett részt, ahonnan két ezüstéremmel (egyéni és csapat) tért haza, mely eddigi pályafutása egyik legnagyobb eredménye volt. 2017-ben az Év Egyetemi Sportolójának is választották.

Zsombor a 2017/2018-as évet is kitűnően kezdte. A magyar Kupasorozat első két versenyén ezüstérmet szerzett, majd megnyerte a felnőtt Magyar Bajnokságot, mellyel jelenleg a Magyar Kupasorozat első helyén áll, és a felnőtt magyar ranglistát is toronymagasan vezeti, amihez a nemzetközi versenyeken elért eredmények is hozzájárultak. Jelenleg már a nemzetközi felnőtt világranglista 48. helyén áll.

A jövőbeli célja bekerülni az első nyolcba világversenyen, és csapattal európa bajnoki vagy világbajnoki érmet nyerni.