2018. augusztus 06.

Az uzsonyos úszólány arannyal és egyéb érmekkel tartolt az ifi EB-n

Szabó Anita aranyérmet szerzett 50 méteres uszonyos gyorsúszásban, így begyűjtötte a magyarok első aranyérmét az Isztambulban zajló junior uszonyosúszó Európa-bajnokságon.

A Nemzeti Versenysport Szövetség szombati tájékoztatása szerint a 14 tagú magyar küldöttség egyetlen első helyét Szabó Anita szerezte, aki beállította a korosztályos világcsúcsot az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban. Aranyérme mellett további egy ezüst- és két bronzérmet nyert.

A magyar csapat boldogan ünnepelte a fiatal uszonyos úszó bajnokot. "Nagyon örültek az aranynak, hát még én… Ráadásul sikerült századra pontosan azt az álomidőt megúsznom, amit elterveztem. Csodálatos érzés volt." - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a versenyek után a MOL Tehetségtámogató Program 17 éves sportolója.

Szabó Anita ezelőtt már 16 éves korára, 2017-ben megszerezte 100. országos bajnoki címét. Ráadásul minden korosztályban akasztottak már bajnoki aranyérmet a nyakába, ami egészen egyedülálló teljesítmény a magyar búvársportok történetében. A nemzetközi mezőnyben évről-évre előrébb lépett, majd 2017 nyarán felért az utánpótlás korosztályos csúcsára, hiszen mindkét egyéni számában világbajnoki címet szerzett. Kétszeres junior világbajnok, 101-szeres korosztályos országos bajnok, ebből 9-szeres felnőtt, 18-szoros diákolimpiai bajnok, 18 versenyszámban jelenleg is korosztályos országos csúcstartó.