A HÓNAP EMBERE

Az utánpótlás-nevelés mestere

Keszthelyi Miklós jégkorong szakedző 21 éve keresi és találja meg a sportág legfiatalabb tehetségeit Újpesten. Az utánpótlás korosztályban sikert sikerre halmoz, egykori felfedezettjei mára utánpótlás és felnőtt válogatottak. A lányok között az U18-as világbajnokságon 6. helyezett csapat majd’ fele nála kezdte pályafutását. A Magyar Jégkorong Szövetség kétszer választotta az év utánpótlás edzőjének, idén az Új Európa Alapítvány is elismerte szakmai munkáját a MOL Tehetséggondozásért Díjjal.

Jelenleg melyik korosztállyal foglalkozik?

A magyar jégkorong válogatottban az U14-es fiúk, míg az UTE-ban a 8-10 éves hokisok tartoznak hozzám. Emellett 5 éves kortól korcsolyát is tanítok. Ennek az oktatásnak a célja, hogy megtaláljuk a sportág számára a tehetségeket. A versenysportolók nevelése mellett általános iskolásoknak külön is tanítok korcsolyát a mindennapos testnevelésóra program keretében.

Milyen életkorban érdemes a korcsolyázást elkezdeni?

Általában 5-6 évesen kezdjük el a korcsolyaoktatást, és bár furcsának tűnhet, de már 4-6 hét után nagyvonalakban látjuk, hogy ki az, akiből hokis lehet. Nekik ezt nagyon hamar jelezzük is. Ha valaki versenyző szeretne lenni, akkor legkésőbb 9-10 éves korig el kell kezdenie a korcsolyázást, különben már nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet felzárkóztatni a többiekhez.

Miért ajánlaná a fiataloknak a jégkorongozást?

A sportág alapja a korcsolyázás, ami óvodás korban a gyerekek testi, szellemi fejlődését jól támogatja, továbbá legalkalmasabb az egyensúly és a koordinációs képességek fejlesztésére. A másik jellegzetessége a hokinak, hogy ez egy csapatsportág, a gyerekeket a közösségi gondolkodásra neveljük. A jégkorong továbbá egy kemény küzdősport, szabályos az ütközés, az egy-egy elleni harc. Ha egy gyerekben benne van a küzdés, az akaraterő, ezt maximálisan tudja kamatoztatni. A későbbiekben pedig a legjobbak esetében – ez a versenyzők mintegy 10 százalékát jelenti – a jégkorong megélhetési forrássá is válhat.

UTE jégkorongcsapat 2011.

Az élsportolóknak melyek a legkomolyabb versenyei?

A sportág csúcsa az A csoportos világbajnokság, ez a divízió TOP. Alatta helyezkedik el a divízió 1/A, 1/B, 2/A és 2/B. A lányoknál a TOP kategória alatt három divízió van. A következő hónapokban több fontos versenyt rendeznek: március végén a női U18 A-csoportos világbajnokságnak a budapesti Jégpalota ad otthont. A férfi utánpótlás korúaknak Székesfehérváron rendezik a divízió I/B világbajnokságot. A felnőtt magyar férfiak pedig az 1/A csoportban vannak, ők Dél-Koreában indulnak a vébén, nagy siker lenne, ha egy osztállyal feljebb – a legjobbak közé léphetnének.

Tavaly a magyar jégkorong sportág történelmi sikereként az U18-as lányok a Világbajnokságon 6. helyen végeztek. Ön szerint mi állhat az eredményesség hátterében?

A női U18-as jégkorongozás A csoportos szintű, jelenleg is a világ legjobb nyolc országában van Magyarország. Ez azért alakulhatott így, mert míg a mostani felnőtt nők gyakorlatilag már felnőttként kerültek a sportágba, addig az U18-as lányok egészen pici koruktól hokiznak, és 14 éves korukig a fiúkkal együtt edzettek és versenyeztek. Ezt a felkészülést össze sem lehet hasonlítani a korábbival.

Utánpótlás-edzőként hogyan éli meg, hogy tovább kell engednie a legtehetségesebb gyerekeit?

Természetesen nehezen, de ennek így kell lennie. Minden edzőnek van egy speciális szakterülete, nekem a kiválasztás az erősségem. Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt 21 évben közel 1000 sportolót indítottam el a jégkorongos pályafutásán. Emellett közel 20 000 gyereket tanítottam meg korcsolyázni.

Mit szeretne edzőként elérni a jövőben?

Titkos vágyaim között szerepel, hogy a válogatottban esetleg feljebb lépjek, emellett régi álmom, hogy kiadjak egy könyvet a jégkorong utánpótlás-nevelésről, az anyag jegyzet formájában már készen van.

Az Új Európa Alapítvány a MOL Tehetséggondozásért Díjjal ismerte el a több mint két évtizedes szakmai munkáját. Mit jelent Önnek ez a díj?

A díjat a 21 éves munkám megkoronázásának érzem. Utánanéztem, hogy eddig kik és miért kapták meg a MOL Tehetséggondozásért Díjat, és ez alapján még inkább úgy gondolom, hogy komoly rang és megtiszteltetés hozzájuk csatlakozni.

MOL Tehetséggondozásért Díj 2013.