2017. augusztus 28.

Az úszás és atlétika sztárjai: magyar sportolóink továbbra is hozzák az érmeket

Az ifjú úszótitánok, a MOL Tehetségtámogató Program két csillaga, Milák Kristóf és Németh Nándor – több számban is – ismét hatalmasat mentek az indianapolisi junior világbajnokságon. Miközben a klasszis támogatottak, az atlétikai világbajnokság ünnepelt sportolója, Baji Balázs gátfutó aranyat, Márton Anita súlylökő ezüstöt szereztek a napokban.

Miután a junior világbajnokság nyitónapján a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összetételű 4x100 méteres gyorsváltó győzött, a Márton Richárd, Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor összeállítású férfi 4x200-as gyorsváltó új junior világrekorddal, az amerikaiakat egyetlen századmásodperccel megelőzve lett aranyérmes a hétvégén. Az eredményegy újabb történelmi fejezet lett: olyan világverseny még sohasem volt, ahol két magyar váltóarany születik.

"Ez fenomenális volt, ezt átélni, ahogyan Nándi jött a végén és mi ordítottunk, ez hihetetlen" - mondta Márton. "Mikor láttuk, hogy világcsúcson belül vagyunk, ordítottunk Nándinak, én pedig szétvágtam a rajtkövet, ahogyan csak tudtam" - tette hozzá Milák.

Németh nagy hátrányt dolgozott le egészen döbbenetes teljesítménnyel, de olyannyira kiúszta magát, hogy orvosi kezelésben kellett részesíteni, ami miatt az eredményhirdetést is kénytelen volt kihagyni.

A váltó sikerét megelőzően a pénteki napon Milák Kristóf 100 méter pillangón nyert aranyérmet: a 17 ifjú úszósztár Milák 51.08 másodperces idővel diadalmaskodott, ez valamivel rosszabb, mint a közel egy hónapja, a hazai rendezésű felnőtt világbajnokságon úszott 50.62-es ideje, ami junior világcsúcs és országos rekord is, amely egyben ezüstérmet ért. A versenyt követően Milák a Magyar Úszó Szövetségnek elmondta, nagyon örül neki, hogy sikerült visszavágni orosz riválisának, Jegor Kujmovnak, akitől kikapott a netanyai junior Európa-bajnokságon.

Milák Kristóf az 50 méter pillangó fináléjában is érdekelt volt, a sprintszámot 23.72 másodperc alatt harmadikként teljesítette. "A szám előtt tudtam, hogy az arany nagyon messze van, de sikerült behozni magam dobogóra annak ellenére, hogy ez az ötven pillangón nagyon nem az erősségem" - mondta el Milák.

Németh Nándor egyéni legjobbját (1:47.14) alaposan megjavítva, 1:46.79 perces idővel másodikként ért célba 200 méter gyorson. Ez az idő egyébként az ifjúsági világcsúcson belül volt. "Hárman is a világcsúcson belül úsztunk, ez is mutatja mennyire erős ez a mai mezőny. Az edzőmmel azt beszéltük, az egyéni legjobbammal meg lehet az arany, megúsztam, de még jobb kellett volna".

Az olimpiai bronzérmes Márton Anita súlylökő ezüstérmet szerzett csütörtökön az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat zürichi döntőjében, aki nemrég a londoni atlétika vb-n óriásit dobott az ezüstéremért is.

Ezt követően a londoni atlétikai vb-n szerzett bronzérméért ismertté vált Baji Balázs aranyérmes lett 110 méteres gátfutásban a tajpeji Universiadén. A versenynapot többször is hatalmas zápor szakította meg, a 110 gát döntőjére csaknem félórás csúszással került sor. A finálé első rajtja sikertelen volt, a második startot azonban már remekül elkapta, rövid ideig együtt haladt riválisaival, majd a táv közepétől mindenkit maga mögött hagyott, és 13.35 másodperces eredménnyel nyert.

A 28 éves állatorvos atléta a londoni siker után új fejezet lehetőségét fogalmazta meg: "Bízom abban, hogy nagyon jó évek állnak előttem. Jövőre Európa-bajnokság, aztán megint vb, majd közeledik a tokiói olimpia is. Remélem, a londoni futás egy új kezdet számomra, és ezentúl magabiztosabban fogok odaállni a rajthoz" – mondta a sprinter.