A HÓNAP EMBERE

Adomány két keréken - Havasi Zoltán

Sokan érzünk tehetetlenséget, dühöt nap mint nap, egyesek elesettségét, kiszolgáltatottságát látva. A részvéten túl mégsem teszünk semmit. Hosszú ideig Havasi Zoltán is így volt ezzel, mígnem egy nap úgy döntött, megpróbál cselekedni. Ebből a tettvágyból született a Bike Maffia, amely 2011 óta működő önkéntes segítő közösség. Közösségi főzeseikbe, ételadományozási akciójukba 2015-ben közösségi szolgálatos diákok is beszálltak a KÖSZ! Program támogatásával.

Mi mindent csinál a Bike Maffia?

Röviden: adományokat gyűjtünk és adunk hajléktalan embereknek, rászoruló családoknak. Hosszabban, öt alaptevékenységünk van: a közösségi főzés hajléktalanok számára, a Bike&Night, havi egy alkalommal, játékokkal és esti partyval egybekötve, a PACSI, az állatmenhelyi önkéntes munkánk, a VACSI, amelynek a jelentése „válassz egy családot te is”, valamint az adománygyűjtés a Szimpla kerti piacon, amelyekből vasárnaponként nagyobb csomagokat készítünk néhány család számára, és ki is visszük ezeket. Egyelőre nyolc támogatott családunk van. Emellett van még a Vitamin-kommandó – amikor zöldségben, gyümölcsben gazdag ételeket hordunk szét –, a Vitamin-B kommandó, ami ugyanennek egy közösségibb változata, és egy ételmentős akciónk, amely a pazarlásra kívánja felhívni a figyelmet. Itt jegyzem meg, Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmet dobunk a szemétbe.

Budapest Bike MaffiaHonnan indult mindez?

Dumálgattunk ketten, hogy mit fogunk csinálni karácsonykor, és akkor döntöttünk úgy, hogy megajándékozzuk azokat, akiknek nincs semmijük. Szenteste már hárman mentünk körbe bringákkal és akkor tudtam, hogy ennek folytatása lesz. Azonnal meg is csináltam a Bike Maffia közösségi oldalt. Flow érzés volt. Megtaláltam magam. Korábban grafikusként sikeresnek éreztem a pályám, de nem volt elég. Foglalkoztatott, hogy ha egy nap majd odafönt bekopogok, mi lesz, ha csupán logókat és nyomdai termékeket tudok majd fölmutatni… (nevet). Visszatérve a kezdetekhez, legközelebb már öten indultunk neki, aztán egyre többen csatlakoztak. Folytattuk az adományok széthordását, egyre nagyobb vállalkozásokba mertünk belevágni. Mostanára eljutottunk oda, hogy komolyabban strukturálnunk kell mindezt. A növekedést leginkább úgy képzeljük el, hogy egyre több kis csoport jön létre. Ahogyan mára Debrecenben is működik Bike Maffia, és Pécsett is most van alakulóban. De vannak megkeresések Hollandiából és Svájcból is.

Hogy kerültetek kapcsolatba az Iskolai Közösségi Szolgálattal?

Mivel egyre nőtt a mozgalmunk, egyre ismertebbek is lettünk, ez hozott újabb lehetőségeket, Megkerestek az IKSZ koordinátorai, hogy kapcsolódjunk be és fogadjunk mi is önkéntes diákokat. Ehhez aztán támogatást is kaptunk az Új Európa Alapítványtól a KÖSZ! Programban.

Miben rejlik a Bike Maffia sikere, miért jön egyre több önkéntes bőven a kötelezőn túl is?

Laza, menő, fiatalos. Hatalmas szabadság maga a bringázás is. Mi nem kerítést festünk, hanem közösen főzünk – ez önmagában már buli –, aztán bringázunk körbe a városban. A Bike&Night rendezvényünkön még DJ-k is játszanak. Úgy vagyunk részesei egy jó és értékes dolognak, hogy mi magunk is nagyon jól érezzük magunkat.

Amikor az IKSZ keretében elhívnak iskolákba, hogy beszélj minderről, hogyan történik az érzékenyítés?

Elmondom a Bike Maffia történetét, és leginkább azt emelem ki, hogy nagyon sokáig magam is csak dumáltam, hogy „nem jó a rendszer, valaki csináljon már valamit!”, mígnem végre rájöttem, hogy például én is tehetek valamit. Ez a felismerés elég is volt ahhoz, hogy mára sokadmagammal komoly eredményeket tudunk felmutatni. És ez még csak a kezdet!

Mennyire könnyű a diákoknak bekapcsolódniuk mindebbe, segítitek-e őket és miként?

Egyfelől a világ legtermészetesebb dolgát végezzük, odalépünk valakihez és adunk neki egy kis élelemcsomagot. Az újonnan érkezők először csak nézelődnek, aztán ők is beleállnak ezekbe a helyzetekbe. A hajléktalan emberek pedig már ismernek minket, és lelkesen várják, dicsérik a főztünket. Ez segít mindenkinek, hogy bekapcsolódjon.

A fiatalok is összebarátkoznak velük? Készülnek a szendvicsek a hajléktalanoknak

Gyorsan szét kell osztani az ételt, hogy mindenkihez frissen jusson el. Olyankor nem igazán jut idő beszélgetésre, menni kell tovább. A Gerilla-piknik akciónk éppen ezt pótolja: pokrócokat vittünk, terítettünk le, és közösen étkeztünk az utcán élőkkel. Nagyon finom ételek kerültek a pokrócra és volt idő elbeszélgetni. Hogy érezzék, fontosak nekünk.

Mik az álmok, tervek, hogy tervezitek a jövőt?

Elsősorban platformot szeretnénk teremteni azoknak, hogy akik hozzánk hasonlóan értékteremtő tevékenységet keresnek, erre lehetőséget kapjanak. Folyamatosan felvesszük a kapcsolatot más civilszervezetekkel is, például hamarosan lesz közös főzésünk a Hősök tere csapatával. (link!) Legmerészebb álmaimban pedig az önkéntes diákjaink az itt tapasztaltak szellemében nevelik majd a saját gyerekeiket, és azt tanítják meg nekik, hogy merjék hinni, nem csak a maguk, de mások sorsán is tudnak változtatni. Nem kell félni a felelősségvállalástól.